RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor dropper de «friår» på videregående


(F.v.) Maryam Ghobadi (15), Shokrieh Ghobadi (15), Katarina Eng Angelsen (15) og Linda Haidar (15) går siste året på ungdomsskolen på Frydenberg skole og fikk mye fin informasjon på utdanningsmessa i Spektrum 1.-3. november.
(F.v.) Maryam Ghobadi (15), Shokrieh Ghobadi (15), Katarina Eng Angelsen (15) og Linda Haidar (15) går siste året på ungdomsskolen på Frydenberg skole og fikk mye fin informasjon på utdanningsmessa i Spektrum 1.-3. november. Foto: FOTO: CARINA ALICE BREDESEN
Å bli russ med kullet sitt og ikke bli hengende etter er viktige årsaker til at de aller fleste videregåendeelever ikke forsinker studieløpet sitt.

INDRE BY: – Det er bedre å bli ferdig, sier Shokrieh Ghobadi (15).

Hun går siste året på ungdomsskolen på Frydenberg og skal begynne på videregående neste høst. Drømmen er på bli lege og derfor venter tre år med studieforberedende. Motivasjonen er på topp selv om hun står overfor store valg og mange år på skolebenken.

 
 


Skolevenninnen Katarina Eng Angelsen (15) aner ikke hva hun vil jobbe med, men har bestemt seg for å velge realfag på studieforberedende på videregående. Å utsette studieløpet på videregående vil de ikke anbefale.

– Dersom noen har behov for det respekterer vi selvsagt det, men jeg ville nok rådet venner til å gjøre seg ferdig med videregående før de eventuelt gjør andre ting et år før videre studier, sier Shokrieh.

Heller friår etter videregående

Etter 13 år med skolegang er det nå blitt like vanlig som noe annet å ta det som blir kalt et «friår» fra studier. Det fylles gjerne med jobb, reise eller språkkurs – og ikke minst mye tankevirksomhet rundt hva man ønsker å studere videre.

Dette gjelder først og fremst for elever som har gått studieforberedende på videregående (tidligere allmennfag), all den tid yrkesfagelevene gjerne er i full gang med lærlingarbeid.

Heller ikke jordalelevene Benjamin Jatta (15), Mads Hasle (15), Rein Stokke (15) eller Ahmed Jama (15) syns det virker som en god idé å strekke ut studieløpet på videregående.

– Men etter det vil jeg nok ta et år fri fra studier for å jobbe eller gjøre noe annet, sier Mads som har lyst å bli sportsjournalist.

Frykt for å bli hengende etter er en av årsakene til at 15-åringene mener «friår» på videregående ikke er så lurt.

– Det er bedre å kjempe litt for å fullføre videregående og så kan man heller slappe av litt og tenke etterpå, sier Benjamin.

Rett til to hvileår

Ungdomsrett (se faktaboks) vil si at ungdom har rett til vanlig treårig videregående opplæring, eventuelt lenger dersom utdanninga varer lenger. Det som kanskje er mindre kjent er at ungdommene har mulighet til å ta to «venteår», så lenge de er ferdig med studieløpet innen fylte 25 år (se faktaboks).

Dette er det imidlertid svært få elever i Oslo som ønsker å benytte seg av.

– Noen få elever har vanskeligheter med å gjennomføre normert studieløp og tar for eksempel noen fag over to år i stedet for ett, forteller Tord Reine, rådgiver på Hartvig Nissen videregående skole.

Fleksibelt for sykdom

Dessuten kan sykdom presse fram behov for å ta studieløpet over lengre tid. Men å ta et «friår» på videregående er det svært få som ønsker.

– Hva skal de fylle friåret med? spør Reine og peker på to viktige momenter: Folkehøyskoler vil nesten ikke godta elever under 18 år og det er vanskelig å få arbeid før man er fylt 18 år.

– Vi møter så å si aldri elever som ønsker et friår på den måten, forteller Hartvig Nissen-rådgiveren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere