RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor er Ensjø stasjon en «bikube»


Johannes Vemren Rygh (1979) kunstner, jobber tredimensjonalt med metall som spesialfelt. Han har et tidligere utsmykkingsoppdrag bak seg fra St. Olavs Hospital avd. Laboratoriesenteret i Trondheim. Her er han ved deler av kunstverket Propolis på Ensjø t-banestasjon.
Johannes Vemren Rygh (1979) kunstner, jobber tredimensjonalt med metall som spesialfelt. Han har et tidligere utsmykkingsoppdrag bak seg fra St. Olavs Hospital avd. Laboratoriesenteret i Trondheim. Her er han ved deler av kunstverket Propolis på Ensjø t-banestasjon. Foto: FOT: KULTURETATEN/OSLO KOMMUNE
Bikuber og t-banestasjoner er ikke så ulike. Det er symbolikken i «Propolis» – utsmykkingen på nyåpnede Ensjø t-banestasjon.

ENSJØ: – Dette er et prosjekt vi er svært stolte av. Propolis er integrert i bygningsmassen og verkets kontekstuelle tilnærming gjenspeiler stasjonens aktivitet på en svært interessant måte sier Merete Røstad, kunstkonsulent for Kulturetaten, Oslo kommune i en pressemelding.

Kunstneren bak verket heter Johannes Vemren Rygh.

Stasjon til 110 millioner

4. juni gjenåpnet begge plattformene på Ensjø t-banestasjon, etter om lag ett år med byggearbeider. Den opprinnelige stasjonen fra 1966 er jevnet med jorden, og det nye anlegegt har kostet om lag 110 millioner kroner. Lokket som er lagt over halve stasjonen skal på sikt bli en del av utearealet til den nye bebyggelsen rundt stasjonen, og redusere støy.

LES OGSÅ: Slik er nye Ensjø t-banestasjon

DittOslo besøkte Ensjø da stasjonen gjenåpnet for normaltrafikk 4. juni. Se video:

Bier og mennesker – ikke så ulike

«Propolis» er navnet på en vokstype bier bruker. Denne har antibakterielle egenskaper og har vært brukt innen medisin i over tusen år.

«Propolis» henspiller også på den estetiske tematikken om bier:

«Bienes levemåte kan sammenlignes med vår egen ved at de lever i tette samfunn. Dette blir ekstra tydelig i et offentlig transittmiljø som en T-banestasjon representerer. Hvor de reisende kommer og går til sine destinasjoner i faste mønstre. I denne sammenhengen fremstår T-banen som en allegorisk representasjon av en pulserende bikube,» skriver Kulturetaten.

Her kan du se bilder av nye Ensjø t-banestasjon

Ensjø stasjon

UTSMYKKING: En del av kustverket «Propolis». Foto: Karl Andreas Kjelstrup
 

Bikubeform

Verket Propolis består i hovedsak av enkle heksagoner (sekskanter) satt opp i bestemte mønstre. Verket er en integrert del av innhegningen rundt stasjonsområdet. Ser man hexagonene i sammenheng med bieformene vil det være naturlig å assosiere det med bikubeformer, hevder Kulturetaten.

Nye Ensjø stasjon åpnet for ordinær trafikk 4. juni 2013. Den offisielle åpningen av stasjonen foregår fredag 21. juni.

LES OGSÅ:

Vil ha permanet t-banestasjon på Gulleråsen

Her er prisen på Lørenbanen

Ensjø t-bane

NY: Slik ser nye Ensjø t-banestasjon ut fra Ensjøveien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere