*Nettavisen* Nyheter.

Derfor ønsker vi å bo her

Drømmen for mange er å eie et småbruk, enten fordi de vil flytte dit eller ha det som fritidsbolig. Foto: Foto: Espen Bratlie/Samfoto/NTB scanpix

Nordmenn vil ha småbruk og nærhet til naturen. Det er et tegn i tiden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Eidet gård ved Engerneset i Trysil kommune er til salgs for 5,5 millioner kroner. Foto: Foto: Privat/Eiendomsmegler Tormod Møller

Klikk på bildet for å forstørre.

Mange av dem som flytter fra byen til landet, ønsker å drive med hester eller hunder. Foto: Foto: Kyrre Lien, NTB scanpix

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette lille småbruket ligger på Buan, et sted utenfor Kvål i Melhus kommune. Foto: Foto: Inviso/EiendomsMegler 1

Klikk på bildet for å forstørre.

Denne gamle vokterboligen for tunnel og jernbanelinjer ved Bøn i Eidsvoll kommune i Akershus er til salgs for 1,6 millioner kroner. Foto: Foto: Inviso/DNB Eiendom

Klikk på bildet for å forstørre.

Småbruket Haug Vestre i Råde kommune i Østfold er til salgs for 4,7 millioner kroner. To geiter følger med, om man ønsker det. Foto: Foto: Børge Oppegård/Boa Eiendom

Klikk på bildet for å forstørre.

Prisen på dette småbruket ved Hustad, cirka 40 minutter med bil fra Molde, er satt til 2,75 millioner kroner. Foto: Foto: TINGH Kommunikasjon/EiendomsMegler 1

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er flest småbruk til salgs i Hedmark, deretter følger Sør-Trøndelag og Oppland. Her fra Ålen, cirka to timer med tog fra Trondheim. Foto: Foto: InteriørFoto/Heimdal Eiendomsmegling

I fjor var det mer enn 3,3 millioner fritekstsøk med ordet «småbruk» på boliger til salgs hos Finn.no. Det er definitivt det mest brukt søkeordet hos Norges største formidler av boligannonser.

Kvalitetstid

Bonderomantikk er et tegn i tiden, mener Lene Kallum, PR- og informasjonssjef i Finn.no.

– På andreplass blant søkeordene kommer «gårdsbruk», men det har langt færre søk enn «småbruk». Sånn har det vært i mange år. Mange er tydeligvis interessert i å finne seg et idyllisk bosted på landet, mens andre bare drømmer om det. Med småbruk følger også ønsket om å bo i landlige omgivelser, være nær naturen, få mer kvalitetstid og kanskje ha noen dyr, sier hun.

Få småbruk til salgs

Hittil i år har det vært litt i overkant av 400.000 boligsøk på «småbruk» på Finn. Det er fortsatt ingen andre søkeord over eller ved siden.

Det er imidlertid ikke så mange småbruk til salgs. På nettsidene akkurat nå finner de mange småbruk-søkerne om lag 175 av disse små, men populære gårdsbrukene. De er spredt over hele av landet – med Oslo som eneste unntak.

Ett av dem er Haug Vestre i Råde i Østfold, cirka én times kjøring fra Oslo. Prisen er satt til 4,7 millioner kroner for bolig, låve og 7,6 mål med tomt.

– Det er kanskje ikke det klassiske småbruket, men boligen er til gjengjeld moderne. Tomta er stor sammenlignet med hva du får i en by. Det er rikelig med plass til noen hester. Å ha hester er forresten et ønske blant svært mange av dem som leter etter et småbruk, forteller eiendomsmegler Joachim Kolderup i Boa Eiendom i Moss.

Kolderup sier etterspørselen etter småbruk i Østfold er stor, men at det er færre til salgs nå enn det var for noen år siden. Det samme gjelder for Akershus, opplyser eiendomsmegler Susanne T. Mevold i EiendomsMegler 1 på Lillestrøm.

Oppussing

Utvalget er tydeligvis litt bedre i Sør-Trøndelag. Vidar Rognes, som jobber for EiendomsMegler 1 i Melhus ved Trondheim, selger årlig 10-15 småbruk og gårdsbruk i sitt fylke. Rognes kunne riktignok lett ha solgt dobbelt så mange om det hadde vært flere til salgs rundt trønderhovedstaden.

– Nærheten til Trondheim er viktig for de fleste som ønsker å kjøpe småbruk i Sør-Trøndelag. Derfor er prisen på bynære småbruk høy. På tampen av fjoråret solgte jeg et småbruk som ligger kort vei fra Trondheim sentrum for 7,3 millioner kroner. Slike kupp er det riktignok få av. Men om man synes det er greit med en pendleravstand på fire-fem mil, altså mellom 30 og 50 minutter i bil, finnes det flere alternativer, sier jurist og eiendomsmegler Rognes.

Nå skal han selge et småbruk utenfor Kvål. Kjøreavstanden til Trondheim er cirka 30 minutter. Prisantydningen er 890.000 for oppussingsobjektet.

– Småbruket ligger idyllisk til, men det trengs en del oppussing. Sånn er det ofte med småbruk. Man må som regel regne med å pusse opp, ofte fordi det er snakk gamle bygninger det er lenge siden det ble gjort noe med, sier han.

Hverdagen

Ifølge en undersøkelse InFact Norge utførte for VG i fjor høst, kunne hver femte nordmann tenke seg å drive et småbruk.

TV-serier som «Småbruket» på TV3, «Jakten på kjærligheten» på TV 2 og «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» på NRK kan ha vært med på å vekke nordmenns lyst til å flytte fra byen til landet. Det tror i hvert fall Bjørn-Erik Øye, analytiker og partner i Prognosesenteret.

– Det har helt sikkert styrket drømmen om småbruket. Men de fleste nordmenn har nok litt av bondesjelen i seg fra før, sier Øye.

Han tror det er summen av mange ting som gjør at det er så populært å leke med tanken om å eie et småbruk. Mange ønsker seg en enebolig – og mange ønsker seg en hytte. I tillegg vil nordmenn bo sentralt og samtidig ha nærhet til naturen.

– At det er få småbruk å få kjøpt i kort avstand fra en by, er den ene av to hovedårsaker til at det ikke selges så mange småbruk i Norge. Den andre er at folk som drømmer om å bo på et småbruk, blir innhentet av hverdagen. Det er tross alt mange fordeler med å bo sentralt. Og de færreste av oss har jo god greie på dyrehold og gårdsdrift, påpeker Øye.

Hyttefolk

Det er cirka 420.000 fritidsboliger i Norge, og en del av disse er nedlagte småbruk. Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret mener nordmenn er et naturelskende hyttefolk.

– Spørreundersøkelser viser at halvparten av dem som ikke har tilgang til en hytte, gjerne skulle hatt det. Vi lengter etter å nyte naturen, bruke den og bare være i den, sier han.

Småbruk vs. gårdsbruk

Det er ulike regler for kjøp av småbruk og kjøp av gårdsbruk. Et småbruk kan ikke ha en eiendom som er større enn 100 dekar, og samtidig heller ikke ha mer enn 25 dekar med fulldyrket mark. Drivverdig skog regnes ikke som dyrket mark.

Gårder som er større enn 100 dekar, og/eller har mer enn 25 dekar fulldyrket mark, regnes som gårdsbruk. Da følger det ofte med bo- og driveplikt. Det innebærer i det minste at man må flytte dit og at man må så og høste åker og eng. Marken kan riktignok forpaktes bort, altså at man får en bonde til å slå jordene.

Ved kjøp av et gårdsbruk kan det også medfølge en kvote, for eksempel melkekvote. I tillegg kan det være en odelsrett knyttet til gårdsbruk. Det betyr at slektninger av selgerne har rett til å kjøpe gården for omtrent samme sum som kjøperne ga. Odelsberettigede har en frist til å melde sin interesse innen seks måneder etter salget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.