RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er du av og til sjokkert over hvor mye du trykker i deg? Det kan hjelpe å skrive en handleliste!
Er du av og til sjokkert over hvor mye du trykker i deg? Det kan hjelpe å skrive en handleliste!

Derfor spiser vi oss tykke

Suget etter sukker kan være arvelig.

KVINNEGUIDEN.NO: Alle mennesker er avhengig av å spise og drikke for å tilføre kroppen nødvendig energi, næringsstoffer, vitaminer, mineraler og væske. Men når det oppstår en ubalanse mellom fysiologiske behov og inntak, blir det også problemer.

Les også: Ta tilbake de gode matvanene

Arvelig

Suget etter sukker kommer spesielt til syne i forbindelse med overvekt og fedme.

- Avhengighet av mat i den forstand at man mister kontroll og spiser store mengder mat for å tilfredstille andre behov enn fysiologisk sult, kan ha både arvelige og tillærte årsaker, forteller ernæringsfysiolog Mette Svendsen til Kvinneguiden.

Hva er det egentlig som setter i gang det kraftige suget etter sukker?

- Årsaken er ikke klar, men studier kan tyde på at dopamin samvirker med andre stoffer i hjernen og gir lyst til å spise enkelte matvarer, deriblant de som er søte og fete, som sjokolade, is, kaker og godteri. Noen mennesker vil føle mer velvære etter å ha spist slike søtsaker enn andre. Her kan arvelige faktorer spille en vesentlig rolle, sier ernæringsfysiologen.

Appetitt

Trøstespising er også svært vanlig. Svendsen forteller at årsaken ofte er knyttet til følelser som nedstemthet og stress. Og det skjer oftest når man er alene.

- Man kan føle skyld for et ukontrollert og stort matinntak, sier Svendsen.

Hun sier at appetitt er styrt av reguleringsmekanismer i hjernen. Normalt vil en periode med vektoppgang føre til en periode med nedsatt appetitt og økt energiforbruk for å hindre videre vektoppgang.

Les også: Du blir hva du spiser

Disse mekanismene kan overstyres av impulser som signaliserer lyst på bestemte matvarer. Da vil stoffer som virker i hjernens belønningsområder virke sterkere enn de apetittreduserende stoffene.

Så hvordan unngå å spise usunn mat når du ikke er sulten? Det viktigste er å kvitte deg med den ukontrollerte matavhengigheten.

Terapi

Blant pasienter med fedme som har deltatt i vektreduksjonsbehandling, har man sett at ukontrollerte spiseepisoder har blitt redusert ved enkel adferdsterapi.

Denne terapien handler for eksempel om å planlegge regelmessige måltider, skrive handlelister, lære seg å spise sakte, holde seg mett og la porsjonsstørrelsen være tilpasset én porsjon

Les mer om denne saken på kvinneguiden.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere