RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Design ditt eget julekort


UTBRETTBART: Årets julekort kan gjøres så avanserte du bare ønsker, for eksempel ved å lage en utbrettbar variant. (FOTO: Carl Martin Nordby)
UTBRETTBART: Årets julekort kan gjøres så avanserte du bare ønsker, for eksempel ved å lage en utbrettbar variant. (FOTO: Carl Martin Nordby)
På tross av muligheten for å sende en kjapp julehilsen på e-post, kappes mange om å lage mest mulig forseggjorte julekort.

– I år skal jeg «bare» lage 42 julekort, sier Ida Melby, vel vitende om at 42 er langt over gjennomsnittet.

Hun er en av de mange som har kastet seg på trenden som sier at julekort ikke bare skal skrives, men også lages – ved hjelp av teknikker som scrapping og stempling.

– Veldig mange har begynt å lage julekort selv. Kursene våre er populære, og på nettet finnes det massevis av blogger hvor folk legger ut kort de har laget, sier Melby.

Selv jobber hun i hobbybutikken Steffens, og dessuten er med i flere designteam som på oppdrag fra utstyrsprodusentene lager julekort som kan inspirere andre.

– Du trenger egentlig ikke masse dyrt utstyr. Bruk av det du har hjemme, som gamle aviser, bøker, tusjer, lysmansjetter, binderser og bølgepapp, tipser hun.

Norsk stil

– Det er veldig mange flere som lager julekort selv nå enn bare for få år siden, sier butikksjef hos Steffens, Siv Andersen.

– Ekstra gøy er det å se at vi de siste to årene også har fått norske designere som lager papirer og stempel til scrapping og kortlaging.

– De norske produktene er blitt veldig populære, designen og fargene passer bedre til den nordiske julestilen enn de amerikanske, forklarer hun.

Lene Solhaug i 3ndypapir er en av dem som har satset på å designe papir til ivrige kortlagere.

– Jul er helt klart høysesong for oss. Kortene ser avanserte ut, men er ofte enkle å lage. Det finnes mange gode trinn-for-trinn-forklaringer på nettet, tipser hun.

Eget bilde

For dem som foretrekker å designe julekortene digitalt, er fotokort blitt et populært alternativ.

– Julekort med bilder har tatt over hele markedet hos oss, sier daglig leder i Eurofoto, Rolf Kjetil Egge.

– Folk vil ikke bare ha et mappekort der man setter inn et bilde, men gjøre en større del av det kreative selv, med egen tekst, egne bilder, egen ramme og egne figurer.

– Populært akkurat nå er å sette sammen flere bilder, slik at man får en slags bildekavalkade over året som har gått, forteller han, og mener at man faktisk kan spare tid på å lage kortene selv.

– Kjøper du vanlige julekort, må du håndskrive hilsen på alle. På fotokort blir teksten masseprodusert, påpeker han.

Fem ord

Også i Posten mener de å ha merket at folk legger mer jobb ned i julekortene.

– Det virker som det er færre helt korte kort, mens en del sender litt lengre brev, sier informasjonssjef i Posten, Jørn Michalsen. At nordmenn har tradisjon for kun å skrive «god jul og godt nyttår», er delvis portotakstene sin skyld.

– Fram til 1982 var portoen lavere dersom du skrev julekort på fem ord eller færre. Nå er det vekta som avgjør portoen, forteller han.

Ifølge Posten er det lite som tyder på at sms og e-post erstatter julekortene. De forventer samme mengde julekort i år som i foregående år, da hver voksne nordmann i gjennomsnitt har sendt fire-fem julekort.

Julefrimerker

Og også Posten satser på at kundene vil ha noe mer enn bare et masseprodusert kort, ved å tilby julefrimerker med eget bilde.

Men når mye jobb legges ned i vakre kort og fine frimerker, er det ikke til å komme unna at enkelte bruker mindre tid på teksten.

– For mange er nok kortet like viktig som hilsenen, sier papirdesigner Solhaug. Teksten på Melbys 42 selvlagde julekort er i hvert fall fort unnagjort.

– Jeg må innrømme at jeg bruker ferdig printet tekst. Når jeg legger så mye jobb ned i kortet, må det være lov å jukse litt på teksten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere