Designpris til Rikshospitalet

Dette er boken som ble hedret med Merket for god design. Foto: Rikshospitalet HF / Thea Tønnessen

Dette er boken som ble hedret med Merket for god design. Foto: Rikshospitalet HF / Thea Tønnessen

Rikshospitalet ble onsdag tildelt Merket for god design for deres sykehusbok for barn.

GAUSTAD: Rikshospitalet har fått Merket for god design for "Sykehusboka", som er utviklet sammen med byrået Design To Be, forfatter Taran Bjørnstad og et tungt fagmiljø ved sykehuset.

Boken deles ut til barn i alderen 8 til 12 år som er innlagt på sykehus i mer enn tre dager, og fungerer som både loggbok, aktivitetsbok, minnebok og medisinsk hjelpebok - i tillegg til å være en skjønnlitterær bok.

Hjelper barna

Hensikten er å hjelpe barna med å bearbeide sykehusoppholdet, og å skape dialog mellom barn, foreldre og helsepersonell.

Boken er et godt eksempel på hvordan man kan bruke grafisk design på en strategisk måte for å bedre kommunikasjonen mellom barn og voksne, samt gjøre det enklere for foreldrene å forstå hvordan barnet egentlig har det, skriver juryen i sin kjennelse.

Unikt verktøy

Kristine Hetland Clark, prosjektleder for Sykehusboka ved Rikshospitalet, sier dette er kommunikasjon på barnets premisser og et unikt og helt nytt verktøy for norske sykehus.

Vi så behovet for å styrke dialogen mellom barn, behandler og foreldre, samt sikre barnets rettigheter og behov på en best mulig måte. Et annet viktig punkt var å se det friske barnet i det syke. For mange voksne kommer pasientrollen ofte naturlig, mens sykdom ikke nødvendigvis forandrer på hvordan et barn tenker og føler, sier Hetland Clark.

11 000 eksemplarer

Boken ble delt ut blant alle barn i målgruppen på Rikshospitalet i 2007, og ble en stor suksess. Dette førte til at departementet i fjor bevilget penger til å lansere Sykehusboka ved alle landets sykehus, og den er nå trykket opp i 11 000 eksemplarer.

Kan bli internasjonal

Designet er herlig inkluderende, boken er meget innholdsrik, samtidig som den er godt forståelig og tilgjengelig. Dette er en bok som med fordel kan oversettes også til andre språk, mener juryen.

Og til høsten skal boken evalueres, og en internasjonal satsing kan stå på trappene. Undersøkelser Rikshospitalet gjorde i forkant av utviklingen av Sykehusboka avslørte nemlig at det verken i Norge eller ved sykehus i Vest-Europa finnes noe tilsvarende produkt.

Det har allerede vært dialog med sykehus i andre land om en oversettelse av boken. I tillegg arbeider vi med en versjon som retter seg mot søsken av barn som legges inn på sykehus, sier Hetland Clark.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Nyheter

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag