*Nettavisen* Nyheter.

Det aller helligste

Potetene er best når de er nye. Nå.

Kanskje er denne knollen det aller helligste vi har av mattradisjoner her til lands. For i lange perioder var poteten det eneste nordmenn hadde å overleve på, den dukker alltid opp når jeg leser gamle tekster om mat i Norge. Og det er få av de typiske "norske" rettene som blir servert uten følge av potet. Kanskje burde den fått en plass i flagget vårt, en liten nypotet for hvert fylke nederst i venstre hjørne?
Grunnen til at jeg er så opptatt av poteter nå, er fordi de er på sitt beste på denne årstiden. Det er derfor vi kaller dem nypoteter. Barndomsminnene strømmer på: Nykokte og velduftende, søte små poteter med en god klatt skikkelig smør som smelter sirlig over dem.
Nypoteter er klassisk følge til sild, spekemat, rømme, kål og rødbeter, men prøv dem også gjerne til kaviar. Potetene kan bakes, grilles, moses lett eller kokes som er det mest fornuftige.
Prisen ved sesongstart er som med jordbærene: Skyhøy i forhold til hva man betaler senere. Men må man, så må man, og da spiller ikke noen skarve kroner særlig rolle. Poteter kan uansett aldri bli spesielt dyre råvarer.
Er du så heldig å ha en liten hageflekk, vil jeg nærmest pålegge deg å sette noen poteter i jorda. Det er garantert suksess tenk, man graver ned en liten knoll og vips noen måneder senere har du en hel skokk. Rett utenfor stuedøra.
NB! Poteter er ferskvare. Selv om de godt kan tåle å lagres, smaker de alltid best når de nytes nye. Og husk for all del at poteter ikke skal skrelles!

BESKJED:

Nypotetsalat med spekeskinke

300-400 g børstede nypoteter
2 finhakkede sjalottløk
1 ss dijonsennep
1 ss finhakket gressløk og eller basilikum
salt og pepper
2 ss kapers
1 dl god olivenolje
1 liten bunt finsnittet vårløk
4 flattbrød i biter
16-20 skiver god spekeskinke

FRAMGANGSMÅTE:
Nypotetene kokes helt møre i rikelig saltet vann. Noen urtekvaster og en løk gjør seg ekstra i vannet.
Visp sammen sennep, sjalottløk og kapers sammen med en skje av laken til kapersen, spe med oljen mens du pisker, vend inn urter og smak til med salt og pepper.
Potetene deles lett og blandes med dressingen. Anrett potetsalaten på midten av hver tallerken, skinken rundt, flatbrødbiter og snittet vårløk over.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.