*Nettavisen* Nyheter.

Det begynte med en hoppbakke

For en uke siden skrev vi om at Kjetil André Aamodt besøkte sin gamle alpinbakke. Men Leirskallen begynte opprinnelig som hoppbakke.

Skullerud: Ved sammenslutningen av Nordstrand Idrettsforening og Skiklubben Freidig i 1919 tok skisporten seg kraftig opp i henhold til hva som kom frem i NIFs jubileumsbok som kom i 1991.

Granebakken og Freidigbakken var forløpere, og like før krigen ble det hoppet rundt 50 meter i det som da ble kalt Telleberg etter to karer - Telle og Berg - som hadde gjort den i stand. I 1945/46 ble bakken bygget om, og på åpningen 31.mars i 1946 var det ca. 4000 mennesker til stede og det ble hoppet 48. Dessverre forfalt bakken, og på midten av -50-tallet ble deler av stillaset revet.

Alpint

Men alpininteressen kom også tidlig. Det var bare dårlig med bakke. Fjellstadbakken, Ingierkollen og Grefsenkleiva var de nærmeste. Men i 1972 kom et mobilt skitrekk i gang. Det var på 100 meter og mest anlagt med tanke på barn.

Tanken om en større bakke med lengre heis tok sin tid å få realisert. Først da A/L Lerskallen Skisenter NIF ble stiftet 11. desember 1979 og det ble tatt opp lån, ble det fart i sakene. 17. februar 1980 ble ny heis åpnet.

Lysanlegg, snøkanoner, scooter og prepareringsmaskin har kommet etter hvert, og ved sesongåpning forrige helg, kunne nye rails i vinterparken tas i bruk. Dette gir spesielt brettbrukerne et helt nytt tilbud.

NIF Alping har planer om å få utvidet tilbudene ytterligere, og om det blir som ivrige entusiaster ser for seg, kan vi se frem mot besøk av topputøvere i forbindelse med The Arctic Challenge. Det er i alle fall kontakt med Terje Håkonsen.

En gryende stjerne

Forrige søndag gjestet som vi skrev, Kjetil André Aamodt, Leirskallen. Hans alpine suksess begynte jo nettopp her. Sammen med søsteren Ann-Kristin og godt veiledet av pappa Finn fikk både han og mange andre et meget godt grunnlag. I 1987 ble Kjetil André Norgesmester alpint junior, og alle kjenner vi hans videre bravader i årene fremover inntil han på siste Idrettsgalla på Hamar proklamerte at han nå ga seg. Ingen tvil om at han fortjener betegnelsen verdens beste alpinist.

Lang historie

Det har med andre ord vært en lang skihistorie knyttet til bakkene i Leirskallen. Og skal vi tro de mange ivrige som kjørte der åpningshelgen for en uke siden, skal vi ikke se bort fra at nye stjerner kan bli født her.


Sort/hvitt-bildene er hentet fra NIFs jubileumsbokNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.