RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OLJEANSVAR: Oljelekkasjene i grunnen i Munthes gate 30 på Majorstuen ble en dyr affære for sameiet.
OLJEANSVAR: Oljelekkasjene i grunnen i Munthes gate 30 på Majorstuen ble en dyr affære for sameiet.

Det ble kostbart å glemme å sjekke oljetanken

Det kan bli kostbart å glemme å sjekke oljetanken. Et sameie i Munthes gate ved Frognerparken måtte fjerne halve hagen.

MAJORSTUEN: Sameiet i Munthes gate 30 opplevde oljekjelen som et pengesluk. De bestemte seg for å finne et billigere og mer miljøvennlig alternativ.


– Det var ingen vei utenom. Sameiet hadde ikke penger til den minste ting, alle pengene våre ble brukt på olje, forteller Ingvar Theo Olsen.

Han gikk i gang med å lete etter alternativer, og på nettsiden oljefri.no, drevet av Naturvernforbundet med støtte fra Oslo kommune, fant han informasjon om bergvarmepumper og kom i kontakt med et firma som kunne levere.

Ansvarlige selv

Da de kontrollerte oljetanken for å se om den kunne beholdes som reserve til varmepumpen, viste det seg at det var rustet hull i tanken på flere steder. Ingen vet hvor lenge den har lekket olje.

– Det har vært utskiftning av beboerne i bygården, og ingen av oss som bor her nå var klar over at oljetanken må kontrolleres jevnlig. Vi trodde dessuten at den var relativt ny, sier Olsen.

Han har ikke funnet ut hvor gammel tanken var, men typen tank tilsier at den var rundt 50 år gammel.

Kommunikasjonsrådgiver Laila Borge i Naturvernforbundet forteller at alle som eier oljetanker er ansvarlige for at de er i god stand.

– Ståltanker bør ikke få ligge nedgravd i mer enn maks 30 år. Da begynner faren for lekkasje å bli stor. Skader fra slike lekkasjer er vanskelig å få dekket av forsikringen, forklarer hun.

Får støtte og enøklån

Sameiet i Munthes gate måtte fjerne mange lastebillass med forurenset masse. Det må de belage seg på å betale flere hundre tusen kroner for, og de får ingenting dekket av forsikringen.

I tillegg koster det dem litt over en million kroner å installere varmepumpe og strøm som alternativ. Heldigvis får de enøklån og støtte fra Oslo kommune. Totalt får de omtrent 100.000 kroner i støtte til installering av varmepumpe og fjerning av oljetank og oljekjel.

Jenny Skagestad i Bymiljøetaten - Enøk i Oslo kommune er glad for at kommunen kan hjelpe sameiet å bli oljefri.

– Det kan være vanskelig for sameier å ta opp felleslån i bank fordi de ikke kan ha pant i eiendommen slik et borettslag kan. Vi kan tilby gjeldsbrevslån til enøktiltak, sier hun.

På tirsdag arrangerer Oslo kommune og Naturvernforbundet informasjonsmøte for oljefyrte borettslag og sameier. Der blir det mulig å få mer informasjon om kommunens støtteordning.

Rimelig og god varme

– Det er en fascinerende teknologi, sier Ingvar Theo Olsen når han ser på varmepumpen som henter energi fra tre borehull i hagen i Munthes gate.

Det har blitt mye lettere å holde behagelig temperatur i leilighetene.

– Oljekjelen brukte lang tid på å justere seg når det ble kaldere eller varmere ute. Dermed skrudde vi varmen ofte for mye opp når det ble kaldere, og endte opp med å måtte lufte fordi det ble for varmt, sier Olsen.

Nå er systemet riktig regulert, så det er lett å justere temperaturen. Den gamle suselyden i rørene er også borte.

– Uten enøklån hadde vi ikke klart å ta dette løftet. Men nå kan vi gjøre det, sannsynligvis uten å sette opp husleien, legger han til.

Sameiet kommer sannsynligvis til å spare over 70.000 kroner i året på å bruke varmepumpe i stedet for oljefyr. De sparte fyringsutgiftene kan de bruke til å betale ned på lånet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere