Det blir ikke noe e-valg i Sagene

Venstre og Inge Carlén har lagt ned mye arbeid i å fronte nei til e-valg. Han og flertallet seiret over Ap.

Venstre og Inge Carlén har lagt ned mye arbeid i å fronte nei til e-valg. Han og flertallet seiret over Ap.

Den røde blokken i Sagene bydelsutvalg sprakk. Det blir derfor ikke noe av forsøksordningen med valg på hjemme-pc i 2011.

Klikk på bildet for å forstørre.

Høyres Kjell Omdal Erichsen kaller det en sier for fornuften.

Klikk på bildet for å forstørre.

Helge Stoltenberg fra Ap tar selvkritikk på at partiet var for dårlig forberedt i saken om e-valg.

SAGENE: Uavhengige Reza Rezaee, Eldar Hansson fra Rødt og Thore Pettersen fra Ap gikk sammen med Høyre, Venstre og Frp og sikret dermed et solid NEI til elektronisk valg. De borgerlige jubler og kaller dette en seier for demokratiet. Nå spøker det for regjeringens prøveprosjekt.

Tapte saken

Kommunal- og regionaldepartementet ønsker å prøve ut elektronisk valg i kommunevalget 2011. I Oslo skal én bydel teste ut dette, men flere har alt sagt nei. St. Hanshaugen, Nordre Aker og - nå sist Sagene - vender altså tommelen ned. Ap gikk på en smell, for de regnet med flertall for saken. Aps Helge Stoltenberg tar selvkritikk på vegne av partiet.

– Venstre og Høyre hadde mange gode poenger og vi var for dårlig forberedt. Vi hadde ikke satt oss godt nok inn i saken. Med en bedre forberedelse kunne også departementet møtt motargumentene, sier Stoltenberg.

Stemme hjemme

Med e-valg håpet Ap å nå sofa- og førstegangsvelgerne, som ikke orker å oppsøke stemmelokalet. Med en elektronisk brikke kan du i steden stemme på egen pc. Motargumentene er mange og sterke mot en slik ordning. Sagene Venstre har lagt ned betydelig arbeid i saken. Ifølge Inge Carlén bryter e-valg med prinsippet om hemmelig valg i kontrollerte offentlige stemmelokaler. Han er derfor glad for at ordningen ble lagt i skuffen.

– Dette er en sier for å beholde hemmelig valg som en av grunnstenene i vårt demokrati. Her la man opp til å flytte valget ut av det offentlige rom, noe som vil føre til at mange velgere blir utsatt for utilbørlig påvirkning, sier han.

– Fornuften seiret

Motstanderne mener at faren er stor for at et "familieoverhode" kan stemme for hele familien, eller påvirke andre i familien til å stemme "riktig".

– Jeg ser at det er et poeng, innrømmer Stoltenberg.

Kjell Omdal Erichsen i Høyre kaller vedtaket en gledelig overraskelse.

– Fornuften seiret i tolvte time, noe som ikke alltid er tilfelle i BU, sier Erichsen som advarte mot å tukle med demokratiske prinsipper.

– Å delta i dette forsøket ville undergravet tilliten til demokratiet, åpnet for valgfusk og kjøp og salg av stemmer. Ressurssvake grupper, og mange kvinner, ville blitt fratatt stemmeretten, sier Erichsen.

Inge Carlén mener Sagenes nei må få konsenkvenser.

– Jeg håper bystyret tar opp saken og sier nei slik at vi får sendt et klart signal til regjeringen om at man aldri må fravike prinsippet om hemmelig valg, sier Carlén.

Hans Otto Watne i Frp kaller det en liten revolusjon, at de røde gikk på sprekken i BU.

– Veldig uventet og gledelig! Vanligvis blir sakene avgjort på forhånd, men her skjedde det i møtet, sier Watne i en kommentar til Østkantavisa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.