RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det er "Håp for Groruddalen"

Trubaduren Trond Granlund og bandet hans Trond Granlunds band slapp en ny plate mandag. En av sangene på "En litt forvirra fyr" håper kvartetten kan bli Groruddalen Ballklubbs fotballsang.

Grorud: Trond Granlunds Band består foruten Trond selv av Tore Heggelund, Knut Ranum og Svend Berg. Alle de tre sistnevnte bor i Groruddalen.
- Veldig flott sang
- Tore Heggelund sin sønn spiller fotball for Groruddalen, og han har planer om å ta med sangen på en trening og spille den i håp om at det kan bli en fotballsang for klubben. Sangen slutter med "Her er lysa tent. Det er håp for Groruddalen." Hva kunne vel passe bedre under en fotballkamp med stadionlys og alt, undrer Trond som er godt fornøyd med akkurat den låta.
- Det har blitt en veldig flott sang. Kvalitet er det viktigste for meg. Jeg vil spille sanger jeg kan stå for, og denne kan jeg absolutt stå for. Groruddalen har vært et utskjelt område, og det er på tide at det er noe positivt om dalen.
Tre av bandmedlemmen i Trond Granlunds band bor i Groruddalen, og det var derfor naturlig at en av låtene på CD'en skulle handle om Groruddalen ifølge Trond.
Dumpeplass for industri
Svend Berg har skrevet låta. Låtskriveren er opprinnelig fra Østfold, men har bodd i dalen siden 1991.
- Det var Lasse Strøm som ville at jeg skulle skrive en tekst om Groruddalen. Låta handler om at fra å være ei landsbygd rett etter krigen ble Groruddalen et sted mange flyttet til på 1950- og 60-tallet. "Håp for Groruddalen" handler om hvilke endringer som har skjedd her siden den gang. Det som har skjedd må man forholde seg til, forteller låtskriveren og fortsetter:
- Groruddalen har i alle år vært en dumpeplass for industri, men det er hele tiden snakk om å forbedre miljøet. Det er mange naturlige perler i dalen som mange ikke vet om. Dalen blir sett som et negativt sted for de som bor på vestkanten, men det er bare noe sprøyt. Det bor mennesker fra mange forskjellige kulturer i dalen, og det er spennende.
Dialekt
Vokalisten og hovedpersonen selv har bodd i Lørenskog de siste 40 årene, men Trond kommer opprinnelig fra Manglerud, og føler derfor han har en felles identitet med befolkningen i Groruddalen.
- Kona mi er fra Groruddalen. Jeg har alltid følt at jeg kan identifisere meg med folk i drabantbyene i Oslo. Lørenskog er en slags forlengelse av Oslos østkant, forklarer Trond.
Da Trond begynte sin karriere på 70-tallet, sang han på norsk. På den tiden var det viktig for mange fra østkanten å snakke pent, og det ble et problem da Trond kom i platestudio.
- Jeg prøvde å snakke vestkantdialekt. Tidligere hadde folk fra østkanten komplekser for dialekten sin. Det ble helt feil for meg å måtte synge "pent", da var det mye lettere å synge på engelsk, innrømmer 54-åringen.
Det var først etter et komplisert beinbrudd i desember 1989 og fire operasjoner at Trond virkelig følte han ble voksen.
- Før den tid tok jeg livet litt lett. Da alle problemene med beinet var over sommeren 1994, innså jeg at det var barnslig å synge på engelsk. Ja, jeg sluttet til og med å farge håret på den tiden, ler Trond og rufser seg i det grå håret sitt.
Og selv om Trond innrømmer at det er lenge siden han følte seg som en stjerne, skal han melde låta inn for Spelemannsprisen - i visekategorien.

Det er mange naturlige perler i dalen som mange ikke vet om.
Svend Berg


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere