Gå til sidens hovedinnhold

- Det er en borgers rett å betale med kontanter

- Jeg har lenge hatt en mistanke om at bankene har en skjult agenda med å få bort kontanter helt.

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant, Jørund Rytman, har lenge vært bekymret og kraftig irritert over at det stadig blir vanskeligere å gjøre opp for seg med kontanter. Han mener det har gått for langt og at det er ulovlig.

- Dette går både på personvern og rammer de eldre i samfunnet vårt, sier Rytman til Nettavisen.

Nå langer Rytman ut mot alle de som jobber for å få til et kontantfritt samfunn.

- Jeg har lenge hatt en mistanke om at bankene har en skjult agenda med å få bort kontanter helt, og for deretter skape en monopolsituasjon innen betalinger. Når selskaper, selv helstatlige, setter hindringer i veien for å kunne betale med kontanter, så sier jeg stopp, sier Rytman.

- Det er en borgers rett til å betale med kontanter hvis man av ulike grunner ønsker det, fortsetter stortingsrepresentanten.

- Hvem går rundt med 150 kroner i mynter?
Stortingsrepresentanten fra Buskerud sikter til at han og flere har reagert på at NSB, ved mindre togstasjoner uten billettluke, og med kun betalingsautomat, ikke tar imot sedler. Kun mynter. Og hvis man betaler kontant på toget, så medfører det et gebyr på 40 kroner. Dette likte Rytman så dårlig, at han har tatt det opp med politisk ledelse i Finansdepartementet, Justisdepartementet og Samferdselsdepartementet.

- Jeg mener at NSB her ikke følger loven. Det er noe spesielt av et offentlig eid selskap som NSB. Kontanter er det tvungne betalingsmiddelet i Norge. Da synes jeg det blir på grensen til komisk at de prøver å unngå loven med å kun ta imot mynter. For hvem går rundt med 150 kroner i mynter og skal ta tog fra Kongsberg til Oslo? spør han.

I et svarbrev fra sin partikollega, justisminister Anders Anundsen, bekrefter statsråden at kontanter er et tvungent betalingsmiddel i Norge. Det fremgår av finansloven. Rytmans partifelle, samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, har også svart Rytman, der han sier at NSB ikke ser store utfordringer knyttet til innbrudd i automater.

- Det var noe av det første som ble brukt som unnskyldning, for at de fjernet sedlene i betalingsautomaten på Kongsberg stasjon, sier Rytman.

- Jeg vil ha et kontant opprør
Rytman registrerer også at det blir flere og flere kontantløse banker. Han mener det byr på flere utfordringer for både faste kunder og tilfeldige, som for tilreisende turister som ønsker å veksle inn dollar eller euro.

- Dette er en alvorlig utvikling. Skal kontanter bort så skal det skje med politiske beslutninger og vedtak, ikke fordi bankene eller selskaper som NSB skal tjene mer penger, sier Rytman.

Nå håper stortingsrepresentanten på at det blir et kontantopprør i Norge.

- Jeg har fått en del henvendelser om dette. Nå må vi få til et kontantopprør i Norge, sier Rytman.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken