*Nettavisen* Nyheter.

Det er flotte mennesker

Latteren sitter løst og stemningen er høy på Rommen Kjøtts skjæringsanlegg, men aktiviteten er betraktelig lavere enn normalt. 1. juli stenger anlegget, og 55 mennesker kunne stått uten jobb.

Rommen: Da nedleggelsen var et faktum i november i fjor, ble et jobbsenter for de ansatte opprettet. Aetat ble kontaktet for å unngå at de fikk 55 nye klienter til sommeren.
Nå er det bare 20 igjen ved anlegget, resten har funnet seg en ny jobb og slipper å gå arbeidsledig en eneste dag.
Folk har taklet dette veldig forskjellig. Den første var jo ute den første uka, mens andre har slitt mye mer med å få seg en ny jobb, forteller leder for jobbsenteret Roy Hansen.
Få jobber
Rommen Kjøtt er eid av Gilde AS, og er en av de få eksisterende kjøttskjæringsanlegg i Oslo. Når anlegget stenger er det bare to lignende anlegg igjen i byen, og der er ingen som ansetter ny arbeidskraft. Produksjonsandelen på Rommen skal flyttes til andre eksisterende Gilde anlegg, men det er ingen arbeidsplasser i Oslo.
Det er tungt for de som står igjen. Produksjonen har jo blitt kuttet, men før var det alltid skikkelig liv og røre. Nå er det ganske så tomt, og det er veldig trist, sier Hansen.
Hansen hjelper de ansatte med å komme seg ut i jobb før de er arbeidsledige i juli. Jobbsøkingskurs, omskolering, hospitering og jobbsøk i arbeidstiden er noen av de hjelpemidlene de ansatte har fått ta i bruk mens de mottar vanlig lønn. I rommet ved siden av sitter en ansatt og skriver iherdig på nok en søknad- selv med 100.000 kroner per ansatt i omstillingsmidler er det ikke alle som har fått napp.
Det er ikke bare de ressurssvake som sitter igjen. Her er det folk med masse erfaring og pågangsmot som sliter med å komme seg ut i arbeidsmarkedet, sier Hansen. Alder og stramt marked er to faktorer som har hindret anskaffelsen av ny arbeidsplass, mener Hansen.
Vanskelig for innvandrere
En spesiell usikker fremtid er det de ansatte med innvandrerbakgrunn som går i møte. Begrensede språkkunnskaper gjør at mange sliter med jobbsøkingsprosessen.
Innvandrere er det spesielt vanskelig å omstille. Her i produskjonssammenheng er det ikke noe problem med språkkunnskapene, men når man blir innkalt til et jobbintervju er det mange som ikke har en sjans, sier Hansen.
Selv om mange har et vanskelig utgangspunkt er det ikke snakk om å gi opp etter at anlegget stenger. Arshad Akthar fra Alna er en av de som ikke har funnet ny jobb, men denne uka besto han førerprøvetesten for buss-sjåfører, og skal nå begynne å sende ut søknader. Hansen tar kontakt med potensielle arbeidsgivere på vegne av de ansatte for å lette prosessen, og kanskje gi dem en bedre sjanse enn det de kanskje hadde hatt i en generell søkerbunke.
Det er vanskelig, men man må jo prøve. Jeg er i god helse og har jo ikke lyst til å sitte hjemme, sier Akthar.
Gründer
Andre har også brukt en trist situasjon til å gripe fatt på nye muligheter.
Jonny Horn skal starte eget matdemonstrasjonsfirma i mai. Etter å ha hospitert i fire uker ved et lignende firma gjennom jobbomstillingsprogrammet på Rommen, ga bransjen mersmak og Horn bestemte seg for å gå ut på egenhånd etter flere år på Rommen.
Når jeg kommer til å stå uten jobb her må man jo skape noe selv, sier Horn, som skal starte Horn Demo Partner 2. mai. Han har fått tips og råd gjennom jobbsenteret, og skal søke om etableringsstøtte.
Det er et sosialt yrke, og det er noe jeg har savnet her, å ha kundekontakt. Så dette er helt i blinken for meg!

Det er vanskelig, men man må jo prøve.
Arshad Akthar, jobbsøker Rommen Kjøtt


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag