RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det er frustrerende


BU-lederne i indre øst raser mot byrådets budsjettforslag. F.v. Hans Christian Lillehagen (AP) i Gamle Oslo, Hilde Larsen (SV) i Grünerløkka og Per Overrein (Ap) i Sagene.
BU-lederne i indre øst raser mot byrådets budsjettforslag. F.v. Hans Christian Lillehagen (AP) i Gamle Oslo, Hilde Larsen (SV) i Grünerløkka og Per Overrein (Ap) i Sagene.
Byrådet får på pukkelen av BU- lederne i indre øst, etter at budsjettforslaget for 2009 ble lagt fram sist uke.

OSLO ØST: Jeg var fryktelig frustrert i fjor, og jeg er enda mer frustert i år, sier leder for bydelsutvalget (BU) på Grünerløkka, Hilde Larsen (SV).

Sist onsdag la byrådet fram sitt forslag til budsjett, og selv om byrådet hevder de har skjermet bydelene, mener de tre BU-lederne det er en sannhet med store modifikasjoner.

De sier at bydelene skjermes, men det hjelper ikke når de setter opp prisene. Resultatet er at vi får mindre å rutte med, sier BU-leder i Gamle Oslo, Hans Christian Lillehagen, som mener blant annet sykehjemsreformen er med på å velte økonomien i flere bydeler.

Vi gjorde det bedre selv, enn nå som det er sentralisert, sier han.

Blir ikke hørt

Etter at byrådet la fram sitt budsjett i fjor gikk samtlige BU-ledere i Oslo sammen om det så kalte "bydelsopprøret" der de krevde økte overføringer til bydelene. Daværende finansbyråd, Øyvind Såtvedt (H) avfeide opprøret med at bydelene selv må ta skylden for den stramme økonomien, og dermed ble det ingen økte overføringer.

Heller ikke for 2009 går det mot fløteskumming i bydelsøkonomien.

Det er utrolig provoserende at de får seg til å si noe sånt. De sier at vi bruker for mye penger, men det er de som setter opp prisene, sier Larsen, og får støtte fra BU-leder på Sagene, Per Overrein (Ap).

Må kutte

Det ligger an til at vi må kutte 17 millioner på Sagene. Det er stramt, og det betyr at vi ikke har noe å tilby hvis det for eksempel blir økt arbeidsledighet, som følge av stopp i boligbyggingen, sier han.

Hans Christian Lillehagen frykter at den oppadgående levekårsstatistikken i bydelene blir skadelidende som følge av byrådets stramme budsjett.

I Bydel Gamle Oslo ble det født over 900 barn i fjor. Vi har også 14 prosent av økningen av byens barnefødsler, men hvis vi ikke kan tilby tjenester til disse risikerer vi at de flytter ut av bydelen igjen, sier han, og får støtte fra Hilde Larsen.

Blir straffet

Folk lever lenger i bydelen vår, og det er jo kjempebra, men det er en budsjettmessig utfordring, sier hun.

Lillehagen mener bydelene risikerer en negativ utvikling av levekårene, dersom de ikke blir tilgodesett med flere midler.

Vi blir straffa ved at vi ikke får midler, og da risikerer vi at den positive trenden går tilbake igjen, sier han.

Gladnyheten

Men til tross for at det går mot kutt i bydelene også for 2009, er det enkelte lysglimt i byrådets budsjettforslag, i følge BU-lederne.

Vi er veldig fornøyd med at byrådet prioriterer Munch, sier Lillehagen.

Byrådet styrker formidlingen og konserveringen av Munchs kunst med 10 millioner i 2009, og til sammen foreslås 26 millioner fordelt på de neste tre åra.

For Sagenes del var det en lettelse av byrådet nå foreslår å gjøre fritidsklubben for funksjonshemmede på Ungmetro til et byomfattende tiltak. Klubben har i flere år vært truet av kutt i Bydel Sagene, til tross for at brukerne er fra hele byen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere