Gå til sidens hovedinnhold

– Det er litt som å bygge lego

Bjørvika skal gi rom til folket, plasser de som ønsker kan benytte seg av. Men hva er gode rom? Dette er ikke utbygger og Fjordaksjonen enige om. På mandag blir det diskusjon.

BJØRVIKA: Neste mandag skal fagfolk, forelesere og andre som er interessert i Bjørvika samles for å diskutere de offentlige rommene i utviklingen av Bjørvika.

Del på Facebook

– Bjørvika er jo et område som vil bli totalt transformert, og alt vil bli nytt. Da er det viktig å ta en liten timeout og diskutere om vi er på rett vei, sier konferanseleder for Bjørvika Utvikling, Anne Beate Hovind.

Rom for alle

Hele hensikten med konferansen er at byggherrene skal vite om de er på rett vei, eller om de bør justere noen av planene for de offentlige rommene.

– Områdene skal være for alle, ikke bare de som skal bo og jobbe i Bjørvika. Vi må diskutere og få innspill på om det vi gjør er riktig, sier Hovind.

Utviklingen skal gi alle osloborgere områder og steder de kan være, enten om de ønsker å slappe av og nyte stillheten, eller om de vil være sosiale og drive med aktiviteter.

– Det er flere ulike momenter vi må se på og diskutere, for i Bjørvika skal alle føle seg velkommen.

– Som å bygge lego

Det er ikke alle som er like fornøyd med Bjørvika planene.

– Det ser jo veldig fint og flott ut på tegningene, men det er litt som å bygge lego med store klosser, beskriver Wenche M. Wangen, leder av Fjordbyaksjonen, Redd Bjørvika.

Wangen mener at det ikke er tatt utgangspunkt i menneskene, men på eiendom- og tomtepriser i Bjørvikaplanene.

– Bjørvika er en historisk plass, med Middelalderparken. I stedet for å ta utgangspunkt i det historiske og fremheve det, så blir Middelalderparken og byen bak bygget ned med høye bygg og lange skygger, sier hun.

Wangen påpeker at Fjordbyaksjonen lenge har forsøkt å nå frem med sine meninger i saken, men at de ikke har blitt hørt. Hun viser spesielt til de 36.000 underskriftene imot Barcode i Bjørvika, og plansmia i 2008 som ble vedtatt av et enstemmig bydelsutvalg.

– Dette må ha blitt lagt i en skuff, sier hun.

– Kaffe latte-trend

Wangen betegner utbyggingen i Bjørvika som kaffe latte-trend.

– Hele området er basert på at man skal kunne sitte ute og drikke kaffe latte hele dagen, men denne trenden vil ta slutt en dag, den også. Når man tenker på geografi, klima og årstider vil Bjørvika store deler av året bli liggende i skyggen, sier Wangen.

Fjordbyaksjonen har vært opptatt av at Bjørvika ikke skal bygges ned, men fremheve det historiske i arkitekturen og lage byrom som reflekterer det historiske og som befolkningen vil ha.

– I Bjørvika burde man spilt på det som var, men ingenting er blitt ivaretatt. Her er det ikke tatt hensyn til befolkningen. Man må tenke på at byen bak Bjørvika og det opprinnelige Oslo blir stengt inne av en mur av høyhus, i stedet for å gjøre parken og strandlinjen tilgjengelig, mener Wangen.

Fjordbyaksjonen skal prøve å være til stede på konferansen.

Reklame

Husker du disse to idiotene?