RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det er lov å røyke!


NYE HØYDER: Røyksmaken løfter disse blåskjellene opp av havet og til himmelske høyder.
NYE HØYDER: Røyksmaken løfter disse blåskjellene opp av havet og til himmelske høyder.
Blåskjell med røyksmak er en skjellsettende opplevelse.

Det beste i livet er fortsatt gratis – noe jeg sist høst fikk demonstrert av et lag spanjoler. Utgangspunktet var godsakene som gror i hopetall langs vår lange kyst, nemlig ganske alminnelige blåskjell.

Blåskjell er nærmest fattigmannskost i Norge. Siden du kan plukke dem gratis i fjæra, blir interessen paradoksalt nok ganske laber. Vi har vent oss til at god mat skal koste.

Så når kundene våre hos Flavours ber om menyforslag med skalldyr, forventer de aldri blåskjell – men heller kamskjell og kreps.

Og jeg er ofte på samme linje, og velger eksklusive råvarer til eksklusive måltider. Men her om dagen måtte jeg altså revurdere mitt syn på de velkjente blåskjellene.

Blåskjellvarseln

Før du sanker inn de blå skattene fra havet: Husk at de er aller best når det er kaldt i vannet. Og velg dem som er store og kjøttfulle.

Skal du plukke skjellene selv, noe barna elsker å hjelpe til med, må du følge med på algevarselet på Mattilsynets nettsider eller ringe Mattilsynets blåskjelltelefon på 820 33 333.

Her finner du Mattilsynets blåskjellvarsel

Du kan også vurdere å investere i en liten røykeovn fra en sportsbutikk, dersom du vil kopiere smaksopplevelsen jeg hadde en regnfull høstdag i november.

Den omtalte novemberdagen var en rekke kokker og matfolk samlet til en liten middag som inkluderte demonstrasjon av en ny type ovn.

Ovnen var noe for seg selv – en spansk, massiv, innendørs kullgrill som koster fra 60.000 kroner og oppover. Altså ikke allemannseie, men hadde jeg vært millionær, skulle jeg nok ryddet plass til en slik.

Vi fikk servert 12-14 forskjellige retter. Stor villkveite, gåselever og asparges var blant tingene de råtøffe spanjolene disket opp med, men det var de ellers så ordinære blåskjellene som stakk av med seieren.

Smaken av frisk sjø, parfymert med en deilig grillet røyksmak, danket ut alle de andre delikatessene.

Fyr opp flis

For å gjenskape den minneverdige smaksopplevelsen prøvde jeg meg med min lille røykeovn, og resultatet ble ganske så bra.

Har du ikke en røykeovn, kan du bruke et par gamle kjeler eller panner: Fyr opp flis i den ene, legg maten på en liten rist, og bruk den andre som et lokk. Denne konstruksjonen kan du like gjerne sette over bålet som på stekeplaten hjemme.

Oppskrift

Ingredienser

Røykte blåskjell med sprøtt brød og currydip
1 kg blåskjell
1 stilk finsnittet vårløk

2 tykke skiver loff
2 ss olivenolje
1 fedd hvitløk

3 ss majones
2 ss rømme
1/2 ts curry
salt og pepper
saft av 1/2 sitron

Framgangsmåte
Blåskjellene renses grundig: Skrubb dem og dra vekk skjegget (byssustråden). Kast skjell som er åpne. Varm opp røykeovnen på plata, ha i et par skjeer med treflis, gjerne hjemmespikket fra bjørk. Legg på en rist, legg på skjellene, sett på lokk og la dem røykes i 6-8 minutter. Ta ut skjellene ut og ha dem i en kjele sammen med finsnittet vårløk. Kok opp til skjellene har åpnet seg. Skjell som ikke åpner seg, skal kastes.

Loffen skjæres i kuber uten skorpe, pensles med olivenolje og gnis med hvitløk. Loffkubene sprøstekes i ovnen på 180 grader i ca. 10 minutter, til de er gylne og sprø.

Rør sammen curry og sitronsaft, visp inn majones og rømme, smak til med salt og pepper. Server nyrøkte skjell, toppet med den sprø loffen og currydippen på en skje

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere