RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det er noe muffens her


Ridehuset bak Wenche Solheim blir revet og skal gi plass til nytt næringsbygg. Solheim bor på hjørnet nærmest ridehuset i boliggården til høyre. Foto:Vidar Bakken
Ridehuset bak Wenche Solheim blir revet og skal gi plass til nytt næringsbygg. Solheim bor på hjørnet nærmest ridehuset i boliggården til høyre. Foto:Vidar Bakken
Etter at ridehuset på Skøyen ble vedtatt revet, frykter naboene næringsbygget som er planlagt på stedet.

SKØYEN: Jeg stiller et stort spørsmålstegn ved den politiske behandlingen, plan- og bygningsetatens (PBE) intensjoner og ikke minst samrøret mellom utbygger og politikere i rådhuset, sier nærmeste nabo til Ridehuset, Wenche Solheim.

Uten å si fra

Hun er oppgitt over bydelsutvalgets (BU) behandling av saken og at det endelige vedtaket hvor BU gikk imot riving aldri ble en del av sakspapirene før rivevedtaket ble gjort i rådhuset.

Det sier sitt når PBEs saksbehandler i saken gir rivetillatelse til ridehuset før bydelsutvalget i Bydel Ullern får uttalt seg. Til alt overmål sitter saksbehandleren i den komiteen i bydelsutvalget som behandler saken, uten å si fra at han allerede har gitt rivetillatelse. Ikke nok med det. Byantikvarens uttalelse som går imot riving, følger ikke sakspapirene, noe heller ikke saksbehandleren opplyser om, sier hun og fortsetter:

Det stopper ikke her. Når så bydelsutvalget går imot riving, blir ikke vedtaket en del av saks-papirene til byutviklingskomiteen i rådhuset. I siste liten blir vedtaket bare lest opp for komiteen før de går til avstemning. Jeg merket meg også at mine protester som var sendt til PBE, ikke fulgte sakspapirene. At etaten heller ikke har svart på protestene verken fra styret i gården eller meg, kommer heller ikke som en overraskelse, sier Solheim.

Vil ha svar

Hun er svært bekymret for det store næringsbygget som skal erstatte ridehuset kloss inntil gården hun bor i.

I den opprinnelige reguleringsplanen fra 1990, som er vedtatt i bystyret, skulle denne gården inneholde fem etasjer med næringsvirksomhet med leiligheter i toppen. I 1997 ble reguleringsplanen endret av PBE med næring i de to underetasjene og resten boliger. I 2000 godtok PBE at det skulle bli leiligheter i hele bygget, også på bakkeplan, sier Solheim.

Mitt poeng er følgende: Den opprinnelige reguleringsplanen er juridisk bindende. Etaten kan vedta mindre vesentlige endringer på delegasjon. Da spør jeg: Er dette mindre vesentlige endringer? Og da blir neste spørsmål: Vil PBE godta en mastadont av et næringsbygg rett utenfor stuedøren, når etaten selv har lagt føringer for at det skal være beboelig her? sier hun.

Konsekvensene blir at vi mister sol og lysforhold, og i tillegg skal vi få innkjøringen til det planlagte næringsbygget rett utenfor boligene. De små hagene skal få selskap av en rundkjøring, som det ikke er plass til uten å fjerne hagen på hjørnet. Nå vil vi ha svar på spørsmålene om hva PBE akter å gjøre, sier Solheim.

Lavere bygg

Hun er også oppgitt over at utbygger til alt overmål har bedt om dispensasjon fra gjeldende reguleringsplan.

Mens det i reguleringsplanen legges opp til tilbaketrukket syv etasjer mot Drammensveien, søkes det om dispensasjon til syv etasjer også bakover, som blir stående som en mørk vegg rett mot vårt bolighus. Inn mot baksiden og dagens gressplen søkes det om å bygge fem etasjer, hvor tekniske installasjoner på taket vil gi seks etasjer. I reguleringsplanen legges det opp til tre til fem etasjer, sier Solheim.

PBE må gjøre det klart at dette vil få store konsekvenser for begge leilighetsgårdene som vender mot det planlagte bygget. Etaten må sørge for at bygget blir lavere enn reguleringsplanen legger opp til og ikke høyere som utbygger legger opp til.

Bydelsutvalgets leder, Carl Oscar Pedersen (H), har jo også sagt at Bydel Ullern må definere hvilke betingelser og forutsetninger som må pålegges tiltakshaver i forbindelse med det planlagte nybygget, slik at belastningen i strøket blir minst mulig. Nå håper jeg han lever opp til det, sier Solheim, som mener det er viktig at bydelen snarest mulig kommer på banen, i og med at saksbehandlingen i PBE er sluttfasen.

Samrøre

Solheim synes lite om det hun oppfatter som en samrøre av partitilknyttede næringslivsfolk og politiske avgjørelser i rådhuset.

Det er noe muffens når man ser gangen i salg og politiske avgjørelser. At en arbeiderpartirepresentant er påvirkende saksbehandler, er én ting. Arbeiderpartiets støttespiller, Jens P. Heyerdahl, selger eiendommen til Bernergruppen, altså Dagbladet, hvor han også sitter med en eierandel på 40 prosent. Styremedlem i Bernergruppen, som skal utvikle tomten, Torstein Tvenge, er en ikke ukjent støttespiller for Høyre. Da er det flere enn meg som ikke liker at Ap og Høyre utgjør et flertall i byutviklingskomiteen, som gikk inn for riving. Venstre og SV gikk imot riving, sier Solheim.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere