*Nettavisen* Nyheter.

Det er så crazy!

Mariann Youmans og Tora Marie Norberg tar stadig den lille musa Toto med på eventyr. FOTO: ELISABETH C. WANG

Forfatter Mariann Youmans og illustratør Tora Marie Norberg har dilla på Toto. Det er de ikke alene om.

TÅSEN/SAGENE: Sønnen min, som for øvrig har velutviklet fantasi, ville jeg skulle lage en historie om verdens minste mus. «Mamma kan ikke du lage en historie om en mus som er enda mindre enn en drue?», sa han og det gjorde jeg, sier Youmans.

Musa fikk karaktertrekk fra både sønnen min og datteren min og fikk raskt både et enormt pågangsmot og store emosjoner.

Møtet

Gjennom forlaget Gyldendal, som ønsket å utgi Mariann Youmans bok «Rett og slett rettighetsboka for deg under 18 år» ble hun introdusert for illustratør Tora Marie Norberg. Det møtet, og et svært vellykket samarbeid med denne boken, skulle bli starten på Totos verden.

Jeg hadde lyst til å illustrere en barnebok og lurte derfor på om Mariann hadde lyst til å skrive. På dette tidspunktet visste jo ikke jeg at Mariann allerede hadde en hovedkarakter og diverse historier i ermet som hun ikke hadde gjort noe mer med, sier Norberg.

Sterke, klare farger

Da skissene til manus var hentet frem fra skuffen, dro Youmans og Norberg til Deichmanske hovedbibliotek for å få inspirasjon til å skape Totos avgrensede verden.

Jeg hadde et ønske om å bruke klare, sterke farger. Mitt mål var ikke å imponere andre illustratører, men å skape en verden for Toto som både jeg og Mariann likte og som vi mente kunne fascinere våre unge lesere, sier Norberg.

Tisser og tar fyr

Den første boken, «Toto vil vinne» ble utgitt av Schibsted Forlag i 2007 og ble raskt hovedboken i bokklubben. Året etter kom oppfølgeren «Toto tisser på dronningen», og i år «Toto tar fyr». Men de to kreative damene har ingen planer om å gi seg med det.

Vi samarbeider utrolig bra og det blir til tider litt crazy. Jeg utvider min fantasi ved hjelp av Mariann, smiler Norberg og ser bort på sin kollega.

Det er så morsomt å sitte og se på abstrakte tanker blir til form og vi utfyller hverandre veldig bra. At barna digger bøkene er vi selvsagt kjempefornøyd med begge to, sier Youmans.

Minst 250 ganger

Og tilbakemeldinger fra foreldre som er glade for at det ikke bare ble én bok om Toto har heller ikke latt vente på seg.

Jeg husker jeg fikk høre noe sånt som «hjelp jeg blir gal, jeg tror jeg har lest den boken minst 250 ganger», ler Youmans.

Til tross for at de begge har flere bokprosjekter på gang parallelt med Toto blir verken Mariann eller Tora Marie lei.

Når vi jobber med Toto, så er vi på mange måter inne i et parallelt univers hvor handling og karakterer skapes. I bok nummer to var vi, eller Toto om du vil, inne i en maurtue og da måtte jo alt tilpasses det. Det skal jeg love deg var litt av en jobb, avslutter Youmans.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.