RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Det er tydelig at H og Frp trenger opplæring i hva som trengs i en by»


Byutvikling må også handle om å utvikle gode møteplasser, mener Reza Rezaee (R). Her fra minigolfbanen på Lilleborg.
Byutvikling må også handle om å utvikle gode møteplasser, mener Reza Rezaee (R). Her fra minigolfbanen på Lilleborg. Foto: ARKIVFOTO

En mangfoldig og inkluderende by skapes på mange måter. Den skapes særlig gjennom de felles møteplassene som finnes i bydelene og nabolagene våre. Mange treffes gjennom organisert idrett eller mer uorganiserte aktiviteter i parker og på ballbaner. Nå fortettes Oslo. Ballplassene og de grønne lungene forsvinner, og nye idrettsanlegg er omtrent fraværende.

Del på Facebook

Noe av det som har gjort Oslo til et så bra sted å leve i er at byen er grønn. Det er mange grønne lunger, og vi har nærhet til marka og fjorden. Men Oslos grønne image er i ferd med å bygges ned. Eller rettere sagt: bygges over. Byutvikling har vært overlatt til private utbyggere. Slik blir det mye betong og asfalt av, men færre plasser å sparke fotball på.

For oss i Rødt er det klart at det å skaffe plass til idrettsformål, både organiserte og uorganiserte, krever kommunal styring. Den muligheten til styring har dessverre høyrebyrådet med Venstres og KrFs velsignelse alt for ofte gitt fra seg i Oslo. Resultatet ser vi blant annet i området rundt Ensjø og Økern. Der skal det bygges 7000 nye boliger, mange av dem på grøntområder som har vært viktige møteplasser for barn og voksne i området.

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen fra Høyre uttalte på et debattmøte i regi av Oslo idrettskrets lørdag 27. august at når de planla utbyggingen på Økern og Ensjø planla de ikke for en landsby eller for en småby, de planla for en hel by. 20.000 nye innbyggere utgjør en hel by, men vis oss den byen i Norge der 20.000 innbyggere har to små ballbaner og et parkdrag å dele på. Det er tydelig at H og Frp trenger opplæring i hva som trengs i en by – mange boliger skaper ikke alene gode bomiljøer.

Private tomteeiere vil alltid forsøke å bygge tettest mulig for å få mest mulig penger igjen for hver kvadratmeter. Det er utbyggernes behov. Folk flest har andre behov, blant annet for sollys og rekreasjon. Disse behovene må kommunen ta ansvar for. Det ansvaret kan vi ta gjennom å stille strengere krav til utearealer i reguleringsplaner, og krav til at idrettsanlegg skal være på plass før nye områder bygges ut.

Deler av byen kan fortettes for å gi plass til flere. Men den kan ikke fortettes på en måte som gjør at vi har lekeplasser uten sollys og at takterrasser erstatter parken i nabolaget. Det er erfaringa i de nye Grønlandskvartalene. For Rødt er det selvsagt at takterrasser og balkonger ikke kan regnes som en del av utearealet og at man ikke kan bygge så tett at sollyset knapt trenger ned på bakken.

Innelukkede utearealer skaper mindre integrering og samhold. Det er i de felles og åpne arealene den inkluderende og mangfoldige byen skapes, ikke på private balkonger. Derfor er det viktig for oss å bevare teaterplassen på Grønland, fordi den er en møteplass i et allerede for tettbygget område.

I Bjørvika har HAV eiendom, tidligere Havnevesenet, som er eid av Oslo kommune, hatt ansvar for mye av planene. Også her har mottoet vært mest mulig profitt per kvadratmeter. Det har ført til at store deler av byen har mistet utsikta til fjorden og at det både blir så tett og så dyrt i Bjørvika, at vanlige folk ikke kommer til å bo der. Rødt mener det er på tide å la folks behov styre hvordan vi bruker offentlige eiendommer.

Det er ikke tilfeldig at den verste fortettinga skjer i indre øst av Oslo. Eiendomsutviklerne og politikerne som sitter med makta i Oslo rådhus bor nemlig ikke der. Rødt går til kamp mot forskjells-Oslo dette valget. Fortettinga av indre by og mangelen rekreasjonsområder vil øke, ikke minske forskjellene i levealder mellom øst og vest i Oslo. Men det er mulig å gjøre noe med det.

I Oslo er plass et luksusgode og nettopp derfor må det være nok plass i det offentlige rom. Det må være plass både til den organiserte og den uorganiserte idretten. I dag krangler barne- og ungdomsidretten, med kameratgjenger og bedriftsidrettslag om plass i haller og på baner. Vi må bygge ut idrettstilbud til alle som trenger det.

Vi er for at nye gymsaler skal bygges som flerbrukshaller. Det avhjelper behovet litt. Men gymsalene har tidligere blitt flittig brukt av korps, kor og orkester. Derfor fremmet vi forslag om at nye skoler skulle bygges med stor aula eller samlingsrom som også kunne fylle kulturaktivitetenes behov. Det fikk bare våre stemmer i bystyret.

Vi jobber for at det skal tilrettelegges bedre for breddeidrett, særlig for barn og unge. Vi har jobbet for lengre åpningstider både for ishallene og svømmehallene og for at det blir laget flere naturisbaner. Vi mener det minst skal være en svømmehall, et flerbruks ballanlegg og en skaterampe i hver bydel. Det må også bygges flere ballbinger og felt for gatebasket.

Vi i Rødt mener det er på høy tid å flytte fokus fra symbol- og prestisjeanlegg og over til gode tilbud til vanlige folk. Det er ingen tvil om at Høyre og Frp-byrådets skandaløse budsjettsprekker i Holmenkollen har hatt negative konsekvenser for breddeidretten. Nasjonalanlegg må finansieres statlig slik at de lokale midlene til idrett går til bredde- og grasrotidretten.

Del på Facebook

I tillegg må vi se på kostnadene i et langt perspektiv. Idrett, både organisert og uorganisert, er viktig for folkehelsa. Det er forebyggende, og dermed ser vi ikke konsekvensene i årets eller neste års budsjetter.

Men det er ingen tvil om at det er samfunnsøkonomisk lønnsomt å satse på idrett. Derfor vil Rødt også bruke mer penger på rehabilitering og drift av anlegg for breddeidrett i Oslo. Vedlikeholdet drives best av det offentlige, uten anbud. Det sparer byråkrati og sikrer kontinuitet blant fagarbeiderne.

Med H og Frp har markedstenkinga tatt over på alle felt. De har solgt ut kommunale eiendommer i stor skala og latt private utbyggere gjøre som de vil. God byutvikling krever planlegging, ikke at stadig mer overlates til markedskreftene.

Boligutbyggere i Oslo vil nok alltid tjene penger. Men vi vil sette foten ned for at de skal kunne tjene seg rike på å legge hele byen vår under asfalt. Det er på tide å la folks behov legge premissene for byutvikling i Oslo.

Reza Rezaee og Elin Volder Rutle

Ordførerkandidat og 5. kandidat til bystyret for Oslo Rødt

FØLG VALGET I OSLO 2011 HER

FØLG OSLO-DEBATTEN HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere