RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Det er vanlig Høyre-prat å si at sosialister påstår at alle er like»

I en kronikk 12. mai vil Lars Asbj. Hanssen fra Vestre Aker Høyre forklare oss hvordan vi skal bli kvitt det virkelige klasseskillet. Utgangspunktet hans er et oppslag Dagsavisen har hatt om klasseskillet i Oslo, uttrykt ved en stor forskjell i folks levealder mellom ulike bydeler.

Han spør også om hvordan SV vil fjerne dette klasseskillet. For det første er grunnlaget for SV sin politikk: «Ulike mennesker - like muligheter».

Det er vanlig Høyre-prat å si at sosialister påstår at alle er like, eventuelt at alle skal bli like. Dette er altså feil, sosialister er enige med Hanssen i at egeninnsats er viktig, og at det er en styrke for et samfunn å spille på hverandre sterke sider.

Det urettferdige er at mulighetene for folk er så ulike, og det vil vi gjøre noe med. Hanssen peker på at å satse knallhardt på utdanning er en vei å gå. Der er vi enige, og Kristin Halvorsen jobber med saken. Men så er det mulighetene for å satse da.

Er du en skolejente eller gutt som bor med foreldre og tre søsken i en toroms kommunal leilighet på Sagene, er ikke mulighetene for å satse på skolegang den samme som for en som bor i Vestre Aker og har sitt eget rom og kanskje mer ressurssterke foreldre.

Derfor jobber SV i bystyret og i bydelsutvalget for å bedre boforholdene i vår bydel.

Mot slutten av artikkelen sin skriver Hanssen om «det middelmådige samfunn», hva nå det betyr. Som sosialist vil jeg ha et samfunn med små økonomiske forskjeller, men med store muligheter for alle.

At samfunn med små sosiale og økonomiske ulikheter er gode samfunn, viste forfatterne (Wilkinson og Pickett) av boka «The Spirit Level» – «Why Equality is Better for Everyone» på en overbevisende måte.

Boka vakte berettiget oppsikt -også i Norge- i fjor, og kan anbefales.

Ole Jørgen Nyhagen
1. kandidat Sagene SV

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere