RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det finnes en grense

De siste tjue årene har Oslo indre øst, og aller mest Grünerløkka, blitt invadert av storkiosker. De fleste setter nok pris på muligheten for å kunne kjøpe en kjapp matbit, og da Deli de Luca kom i 2003 økte kvaliteten og utvalget på det som ble tilbudt. 7-Eleven så seg nødt til å pusse opp og tilby sunnere og mer innbydende hurtigmat enn pølsene de erobret markedet med.
Calzone, børek, sushi og vårruller var en gang et spennende alternativ til den tradisjonelle matpakka og hjemmelagde middagen, men disse tidligere eksotiske matrettene er nå blitt mer ordinære enn kjøttboller i brun saus. Vi er uten tvil takknemlige for at storkioskene har vært med på å bidra til et mer spennende utvalg av mat, men på et tidspunkt blir det likevel nok.
Det finnes en grense for hvor mye hurtigmat vi ønsker å stappe i oss. Det har tydeligvis ikke de trønderske hurtigmatkongene forstått. Det tyder på mangel på selvinnsikt når Reitan Servicehandel nå vil etablere sin femte storkiosk på Grünerløkka. En overetablering av storkiosker vil kanskje endre folks holdning til storkioskene. De vil gå fra å være eksotiske mattilbydere til å bli Oslos største monument over en ensrettet og amerikanisert forbrukskultur. På et tidspunkt blir vi så mett på calzone og baconpølser at vi ikke lenger orker å sette våre bein i en Deli de Luca eller 7-Eleven.
Vi har ikke kommet til det punktet ennå, tydeligvis. Det må nemlig være en grunn til at de trønderske kjøpmenn åpner nok en storkiosk, og det er at de fortsatt tror vi vil bruke mer penger på hurtigmaten deres.
Et konkret resultat av overetableringen av storkiosker er at husleieprisene for næringsdrivende på Grünerløkka har nådd astronomiske høyder. Når det er mulig å kreve 80.000 kroner måneden for et lite serveringslokale er det noe fundamentalt galt. Et slikt prisnivå vil etterhvert bidra til å fordrive alle interessante og originale butikker til Grünerløkkas bakgater eller til andre bydeler.
En storkiosk kan være et gode, og det er ikke usannsynlig at områdene øst for Grønland ville satt pris på en 7-Eleven eller Deli de Luca. Men når markedsøkonomien får så bisarre utslag som at det etableres åtte storkiosker innenfor en radius på 200 meter, da må kanskje vi forbrukere vurdere å sende et signal til pølsepusherne. Et signal om at hurtigmat er godt i små porsjoner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere