RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bystyrerepresentant Tone Tellevik Dahl (Ap) føler med beboerne på Romsås Senter 1-5.
Bystyrerepresentant Tone Tellevik Dahl (Ap) føler med beboerne på Romsås Senter 1-5.

Det finnes løsninger for slummen

Tone Tellevik Dahl har sympati for beboerne i Romsås Senter 1–5. Hun sier at bomiljø- vakter og tettere samarbeid kan lette på problemene.

RÅDHUSET/ROMSÅS: I forrige uke fortalte Lokalavisen om problemene beboere ved Romså senter 1–5 opplever. Styret hevder de lever midt oppe i rusproblematikk, søppel og hærverk.

Nå sier bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet, Tone Tellevik Dahl, at det faktisk er muligheter for kommune, bydel og stat å hanskes med problemene.

– Det er flere ting som kan gjøres, men essensen er at bydelen faktisk kan skrive bokontrakt med vilkår og krav, sier Dahl.

Finnes tiltak

Dahl har sympati med dem som bor i Romsås senter 1–5.

– Slik skal det ikke være, sier Dahl, som har eksempler på ting som kan gjøres.

– Det ene er å ha faste vaktmestere på stedet, og ikke en vaktmestertjeneste som rullerer, sier hun.

Det kanskje mest sentrale er å ansette såkalte bomiljøvakter, et prosjekt som er gjennomført i indre øst.

– Bomiljøvaktene er en type vakter som blir ansatt for å skape trygghet, mekle mellom naboer og se personer som trenger å bli sett. Dette er miljøarbeidere, forteller Dahl.

Bydel Sagene og Bydel Gamle Oslo har allerede en slik ordning som fungerer, ifølge Dahl.

– I dag er det fem områder som dekkes av ordningen, noe som kanskje koster omtrent fem millioner kroner til sammen. Det er ikke mange kronene. Dersom beløpet økes kan vi utvide til flere bydeler, og det vil virke forebyggende. Det er langt billig å forebygge enn å reparere, sier Dahl.

Les også om boligene i Sinsenveien.

– Bygg flere bolige

Dahl forteller at det er Boligbygg som er ansvarlige for å inngå leiekontrakter med beboerne.

– Boligbygg må sørge for at boligen har ok kvalitet og at vedlikeholdet er godt. Boligbygg har også makten til å kaste ut personer som ikke overholder ordensreglene. Men det blir pisse i buksa-politikk å kaste ut folk hele tiden. Kommunen er jo ansvarlige for botilbudet for disse menneskene videre uansett, sier Dahl.

Hun mener langtidsløsningen er å bygge flere spesialiserte boliger, kjøpe flere kommunale boliger og etablere flere botreningsprosjekter.

Samarbeid er viktig

Samtidig oppfordrer Dahl Nav til å samarbeide på tvers.

– Nav Bydel, Nav Stat og Boligbygg må finne et systematisk opplegg for dem som faller mellom to stoler, sier Dahl.

Med dette mener hun personer som har fått behandling for rus eller psykiske problemer av statlige instanser og anses som friske av staten, men som bydelene mener ikke er friske nok til å klare seg selv.

– Bydelen bør får vite hva slags historie personer som skal plasseres i boliger har. På denne måten kan bydelene legge inn krav om booppfølging eller liknende i kontrakter for kommunale boliger, sier Dahl.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere