RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det flasker seg for Groruddalen

nn Groruddalen kan gå en lys framtid i møte skal vi tro lederen av Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler. Hans budskap på Ellingsrud mandag var krystallklart og ikke til å misforstå. Nå kommer det ny Fossumdiagonal, miljølokk over E6 og store tilskudd til drift av kollektivtrafikken. Partier med så sprikende interesser som SV og Frp skal nå være enige om hovedlinjene i den mye omtalte Oslopakke 3. Hvis alt slår til, snakker vi om vei- og kollektivbygging for tilsammen 45 milliarder kroner. Sammenholdt med den helhetlige utviklingsplanen for Groruddalen med prislapp på 1 milliard, snakker vi om et svært løft for området vårt. Egentlig skulle det bare mangle. Veisektoren i Osloregionen er i mange år blitt sulteforet. Unnskyldningen har ofte vært at folk må begynne å ta kollektivtrafikk og la bilen stå i garasjen. Men tog som stamper inne i tunneler er forståelig nok ikke en særlig fristende tilværelse for jobbpendlerne. Det holder ikke å komme med fromme ønsker om miljøbevisst adferd så lenge alternativet er dårlig. Resultatet er frustrerte kunder som tvinges til å velge bilen for å komme seg i riktig tid på jobb. Enden på visa er et miljø som går fra vondt til verre. Dersom det ikke gjøres drastiske grep, vil heller ikke problemet finne sin løsning. Forhåpentlig vil Oslopakke 3-prosjektene og miljøopprustningen av Groruddalen være grep som monner. La oss håpe at dette i sum innvarsler en ny og miljøvennligere tid for dalen.
nn Men det er skjær i sjøen. Statens Vegvesen er skeptisk til bygging av miljølokk over E6. Det koster for mye penger og gir ikke den rette gevinst, hevder etaten. Dersom etaten tenker ren kost - nytte effekt, så er nok svaret gitt på forhånd. Et lokk blir da for dyrt og uhensiktsmessig. Vi vil advare mot en slik tankegang. Et miljølokk vil ha så store gevinster på lang sikt at det knapt lar seg regne ut på vegvesenets kalkulatorer. På den annen side spørs det om etaten har så stor omsorg for beboerne som utvilsomt vil få en grønnere og mer attraktiv dal. Her må vi tenke helhetlig, ikke stykkevis og delt, slik melodien har vært i altfor lang tid. Tidligere feilgrep på plansiden må nå rettes opp en gang for alle. Tar vi det perspektivet på alvor, kan Groruddalen se lyst på fremtiden. La oss håpe at Bøhler får rett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere