Det flyter over av brukte sprøytespisser i Oslo sentrum

Leder for foreningen for Human Narkotikapolitikk passer på at alle sprøytene blir fjernet. Rolf Sverre Andresen står for plukkingen.

Leder for foreningen for Human Narkotikapolitikk passer på at alle sprøytene blir fjernet. Rolf Sverre Andresen står for plukkingen. Foto: Foto: Anita Bakk Henriksen

På under et kvarter har Geir Hjelmerud fylt en hel plastikkbøtte med brukte sprøytespisser på et område ikke større en ti kvadratmeter.

Her står gutta bak sprøyterommet og inspiserer bøtta de hang ut i forrige uke. Foto: Foto: Anita Bakk Henriksen

Rolf Sverre Andresen viser frem en spesielt lang og blodig sprøyte. - Denne er farlig, understreker han. Foto: Foto: Anita Bakk Henriksen

Slike sprøyter vil gutta i foreningen for Human Narkotikapolitikk ha vekk fra Oslos gater. Foto: Foto: Anita Bakk Henriksen

Denne bøtta samlet Geir Hjelmerud på under 15 minutter på et og samme området. Foto: Foto: Anita Bakk Henriksen

SENTRUM: Med en stor bag over skulderen, plastikkehansker på hendende og en bøtte til å samle sprøytespisser i forlater Geir Hjelmerud, Rolf Sverre Andresen og leder Arild Knutsen kontorene til Foreningen for Human Narkotikapolitikk.

– Hva har du med deg i bagen?

– Det er mye forskjellig nedi her, sier Hjelmerud, og lister opp innholdet:

– Nåler, sprøyter, kokekar, og et hvitt pulver som heter Askorbinsyre, bedre kjent som vitamin c, forklarer han.

Askorbinsyren brukes til å bryte ned heroinen til flytende væske, og er en nødvendig komponent for å kunne injisere heroinen.

De innrømmer at det kan se litt suspekt ut at de deler ut småposer med hvitt pulver til byens narkomane, men forsikrer at det er helt legalt.

Rester av blod og hepatitt C

Etter kun fem minutters gange står vi bak sprøyterommet ikke langt unna Gunerius senter. Her har gutta hengt ut en bøtte som har blitt godt brukt. Det er nesten ingen sprøyter på bakken, så det er tydelig at når tilbudet er til stede blir det brukt.

LES OGSÅ: Sprøytespisser og avføring i barnehage

Litt lenger unna, i bakgården, er situasjonen en annen. Plukkingen begynner umiddelbart, og sprøytene med lange spisser og rester av blod ligger tett i tett.

– Det er utrolig farlig for omgivelsene når sprøytespissene blir liggende ute på gata slik som dette. Hvem som helst kan tråkke på dem og bli smittet av innholdet i nåla, forteller leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen.

Det han sikter til er spesielt hepatitt C, en lett overførbar virussykdom som cirka 90 prosent av de narkomane i Oslo er smittet av.

Kommunen vil ikke ha avfallsbeholdere

DittOslo.no ble med ut i gatene da sprøytespiss-bøtter ble satt ut på utsatte områder, og brukte sprøyter ble plukket og lagt i plastbeholdere.

Foreningen for human narkotikapolitikk synes det er synd at Oslo kommune ikke vil sette ut egnede avfallsbeholdere egnet for brukte sprøytespisser, slik de for eksempel har i Danmark.

– Det virker som om både staten og kommunen mener at ved å sette ut avfallsbeholdere så legaliserer de på en måte bruken av narkotiske stoffer. De nekter å ta grep om denne problematikken, og vi føler at de ikke ser på narkomane som mennesker verdt å kjempe for, sier Knutsen.

LES OGSÅ:– Vi savner «Plata»

Leverer inn «pøkker» med brukte nåler

Denne dagen blir det satt opp hjemmelagde plastbøtter på tre av de mest utsatte områdene. Bak Børsen, bak sprøyterommet og ved volleyballbanen ved Akerselva.

– Det folk må forstå er at de narkomane ønsker heller ikke at det flyter med sprøytespisser i gatene, men at mange ikke har noe valg når det ikke er egnede steder å gjøre av dem, sier Rolf Sverre Andresen.

Han holder frem noe som kalles en pøkk, en rund liten plastikkbeholder med plass til 26 nåler.

– Leverer du denne tilbake til sprøyterommet får du 30 reine sprøyter tilbake, men da er det allikevel fire til overs som ikke får plass i pøkken, forklarer han.

Nå håper FHN at også de kan får tillatelse til å ta imot pøkker og dele ut nye sprøyter slik at det blir enda lettere for de narkomane å levere inn brukte nåler.

LES OGSÅ: – Rusmiljøet i Oslo er blitt mer råttent

Forbannet etter å ha blitt stanset av politiet

Samme tirsdag som dittOslo.no var med Arlid Knutsen ut kunne vi lese dette på hans personlige Facebook-side.

«I dag ble jeg hindret i utdeling av utstyr av politi. En som åpenbart ikke evnet å se at vi oppsøker for viktig skadereduksjon, og ikke bidrar til å skape rusansamlinger. Slik derimot undertrykkingen gjør. At ansamlingen er litt mindre nå skyldes den pågående politiaksjonen. Men man ser at situasjonen er høyst midlertidig ettersom de fleste er der, men over et større område. Om de ikke soner de enorme bøter. Jeg kom til kort i samtalen med politimannen. Ikke fordi han hadde rett. Langt ifra! Situasjonen ble bare enda mer ubehagelig desto mer jeg forsøkte å fortelle om hvordan det egentlig står til. Ufyselig situasjon!»

– Jeg blir helt fortvilet av de holdningene som rår der politikontroll også direkte hindrer viktig skadereduserende og smitteforebyggende innsats. De har gjort det samme mot Fransiskushjelpens Sykepleie på hjul, forteller Arlid Knutsen om tirsdagens utdeling.

LES OGSÅ:

Slakter forbud mot utesoving

Frp-politiker vil gå naken ned Karl Johan for voldtekssaken

Arild Knutsen er «Årets navn»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.