Det går alltid et tog...

Tommy Fladby kjører populære tog i sentrum, spesielt artig for barn og fedre! FOTO: GRACE BRYNN

Tommy Fladby kjører populære tog i sentrum, spesielt artig for barn og fedre! FOTO: GRACE BRYNN

Christian Quart og Thomas er som klippet ut av en eventyrfilm. Folk elsker dem! Bli med på en togtur du vil huske!

Klikk på bildet for å forstørre.

Du trenger ikke komme utenbys fra for å nyte en togtur gjennom Oslo.

SENTRUM/AKER BRYGGE: – Jeg gjør det fordi det er gøy! Tommy Fladby smiler med hele fjeset.

– At turister fra både inn- og utland liker det, er én ting. Men det er så moro med alle ungene som vil kjøre med det!

Og det er ikke rart - Thomas er stiliglekker i lyseblått og lysegrått, Christian Quart er i rødt, grønt og svart, med staselig gulldekor. Ungene trekkes mot togene som humler mot en syltetøyskål.

– Få kjøre med det kule toget, mamma! Mammaaaaa!

Pappaene har selv veldig lyst til å kjøre. De ser forventningsfullt på småtrollene sine: Skal du og pappa kjøre med det fine toget? Du kan få så mange is du vil etterpå!

– Hjemmepappaer er blant våre beste kunder, smiler Tommy.

– De er jo verdens snilleste!

– Stilige tog. Du har ikke snekret dem?

– Nei, du. Thomas er bygget i Italia, Christian Quart er fra Tyskland. Jeg samlet dem etter hvert som jeg kom over dem, og fikk dem hit. Jeg startet med dette i 1990.

– Jeg liker tog, og jeg liker unger. Og voksne også! Dette er en fantastisk jobb - så hyggelig med alle menneskene man treffer. Jeg har noe koselig å gi dem. Mange bestemødre drar ned til brygga med barnebarna, bare for å kjøre med toget.

Det er Mathis som kjører Christian Quart.

– Det er så hyggelig! Alle vinker og roper når de ser meg komme kjørende, og ringer med bjella, smiler han. - Men toget er åpent. Vi kjører ikke i øsregn, da venter vi til det gir seg. En gang måtte jeg holde paraplyen ut av vinduet, og da jeg svingte ved Festningen, fikk jeg hele regnværet i fleisen!

– Bli med på en tur, da!

Morsom historietime

Det er utrolig mye fakta man får med på en sånn liten tur. At Harald Hardråde grunnla Oslo i 1066, hadde du nok glemt, tenker jeg. St Hallvard er Oslos skytshelgen, Rådhuset sto ferdig i 1950. Vi triller forbi avgangskaia for Bygdøyfergene, og kaia for luksusskipene. Fetningen, ja - hvem var det som bygget den? Ikke Thin, i hvert fall. Aha - Håkon 5. Magnusson, var det - i 13.-14. århundre. Der finner du også Forsvarsmuseet, Fengselsmuseet, Det kongelige mausoleum og nasjonalmonumentet Frihetsstatuen. Mange prøvde å ta Festningen, bl.a. svenskene, men alle mislyktes. Akershus var Nord-Europas sterkeste anlegg!

I Kvadraturen finner vi Museet for samtidskunst og vårt første rådhus fra 1641. Å - dette er virkelig en herlig måte å spasere på!

– Toget er praktfullt for folk som ikke er så gode til bens?

– Ja, sier Tommy, ALLE kan kjøre med det - også funksjonshemmede. Vi ordner alt!

– Så koselig, sier passasjerene og knipser ivrig. - Der er Slottet! Var det Harald 5. han sa? Er ikke sikker, jeg... Han heter Harald, vaffal.

Sesong til etter skolestart

– Vi kjører til litt etter at skoleferien er slutt, sier Tommy.

– Under Norway Cup vrimler det av unger som vil kjøre! Dette har vi bare i Oslo. Og det er på ingen måte forbeholdt turister. Bare kom! Avgang rett bak trikkeholdeplassen som vender mot sjøen og båtene. Turen varer en halvtimes tid. Dyrt er det ikke, 30 spenn for unger og 70 for voksne. Langt mindre enn det du bruker i kiosken. Thomas har holdeplass på Karl Johan, ved Paleet.

– Man kan gjerne leie toget til forskjellige anledninger, forteller Tommy. - Vi kjørte i bryllupet til Maria Haukaas Storeng, og var med i «Norges herligste». Mange barnehager leier oss, og vi kjører på Barnas dag og hvor det måtte være. Det er fullt mulig å leie oss til spesielle anledninger.

Unikt for barn

Det er ikke så mange tilbud for barn i Oslo. La oss ta vare på disse fine minitogene, støtte om om det! Dette er noe hyggelig alle kan gjøre sammen. Samtidig er det som en praktisk lærebok i norges- og Oslo-historie. Stortinget, frigjøringen i 1905, Karl Johan, osv. Kanskje er du interessert i arkitekturhistorie? Togene passerer mange fine gamle bygg. Eller kanskje du rett og lett vil ha det GØY?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.