*Nettavisen* Nyheter.

Det går mot grønne tider

Dagny Thurman-Hoelseth i Fargerike med nyansene «Stram militær» og «Kelly». Foto: Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix

Et fint sted å starte for dem som ønsker å introdusere mer farger i interiøret.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trendene tilsier mer farger i norske interiører. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix

Klikk på bildet for å forstørre.

Fargerikes «Smaragdgrønn» skal være en sofistikert nyanse som ble lansert i England i 1598. Foto: Foto: Sveinung Bråthen, Fargerike

Klikk på bildet for å forstørre.

«One small seed» er navnet på en av trendretningene hos Nordsjö i år. Foto: Foto: Nordsjö

Klikk på bildet for å forstørre.

Sterke og klare farger er i vinden. Foto: Foto: Ifi.no

Klikk på bildet for å forstørre.

Et alternativ til grønnmaling er å hente fargen inn på tapetet eller i form av et teppe. Foto: Foto: Ifi.no

– Grønt er beroligende og avslappende, og derfor en god farge å omgi seg med, mener kreativ leder hos Fargerike, Dagny Thurmann-Hoelseth. Fargerike kåret nylig grønn til «Årets Farge 2012».

Vinneren ble funnet ved å se på både globale trender, norske tendenser og salgsstatistikk fra kjedens mange butikker.

– Nordmenn har omgitt seg med mye hvitt det siste tiåret, men mange ønsker nå å bruke mer farger igjen. Det er en veldig norsk farge, som minner oss om natur og friluftsliv, forklarer Thurmann-Hoelseth.

Nyansert grønn, trend

Selv om hovedretningen er grønn, er de seks nyansene Fargerike har valgt, svært ulike. «Krystall» er dus, nøytral, diskré og passer som et alternativ til beige i klassiske interiører. «Jadeite» er frisk og dus med et blålig skjær, og passer godt inn i en landlig stil. «Pæresorbet» er så lys at du ved første øyekast kanskje ikke ser grønnskjæret.

I motsatt ende har man den gressgrønne, vågale og rampete «Kelly», den mørke og nøytrale «Stram militær» og den glamorøse «Smaragdgrønn».

– Alle trenger ikke å velge knall grønn. Du behøver dessuten ikke bruke de sterke fargene på store områder. Spør gjerne i butikken om hjelp til å sette sammen en fargepalett, råder Thurmann-Hoelseth, som selv har både grønn og knall rød i interiøret hjemme.

Ulike fargekåringer

Fargerike er ikke de eneste som kjemper om bransjens og kundenes oppmerksomhet gjennom kåring av årets farger. Malingsleverandøren Flügger melder for eksempel at de har samlet informasjon om tendenser fra hele kloden, og tolket det til fire trendfargekategorier: «Autentisk romantikk», «Opprørsk frihet», «Mikro Makro» og «Saltblå magi».

Nordsjö peker også ut årets trendfarger. Hvert år inviterer Nordsjö/Akzo Nobel en internasjonal gruppe av kreative eksperter fra fagområder som design, arkitektur og mote til å fastesette nøkkelfarger for neste års trender.

– Vi har fem ulike fargepaletter som representerer hovedtrendene for 2012. Palettene går fra sart og sofistikert til fargesterk, fra det maskuline til det feminine, slik at alle kan finne en trendretning som passer for seg, sier fargedesigner i Nordsjö, Tale Henningsen.

Optimistiske farger

Nordsjös trendfargeretninger har fått navnene «Delicate mix», «One small seed», «Living scrapbook», «Different worlds» og «Rediscovered heroes».

– Generelt er de sterke og mettede fargenyansene på vei inn, og vi har valgt «Juicy Red» som årets farge. Rødfargen skal representere modighet, muligheter og optimisme, at vi ser fremover tross terror og finanskrise, forklarer hun.

Det grønne er representert i trendretningen «One small seed». Fargepaletten for dette temaet er inspirert av planters vekstvilkår.

– Vi har tenkt grønt i litt videre forstand enn bare den grønne fargen. Inspirasjonen er hentet fra nyansene i både vann, sol, jord, is og leire, forteller Henningsen.

Paletten skal ifølge Nordsjö vekke følelsen av morgengry eller tidlig vår, sarte ungskudd og plantespirer. Så da er det bare å finne fram malerkosten – eller vente til det faktisk spirer utenfor stuedøren.

LEE MER OM BOLIG OG INTERIØR HER!

Les nyheter fra Oslo her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag