*Nettavisen* Nyheter.

Det grønnes langs festningen

I forgrunnen skal det settes opp treningsapparater. På de brosteinsbelagte områdene skal det plantes store trær. Foto: Foto: Eirik Eide

På en bortgjemt plass i Bjørvika etableres det nå en grønn, liten plett. Den midlertidige Festningsallmenningen får i disse dager både trær, gress og treningsapparater.

Klikk på bildet for å forstørre.

Til høyre går den nye sykkelveien som blir en fortsettelse på den som går langs Langkaigata foran Havnelageret. Foto: Foto: Eirik Eide

Klikk på bildet for å forstørre.

Her lages lunsjplassen til Vegtrafikksentralen. Området får benker, gressplen og grusbelegg. Foto: Foto: Eirik Eide

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette området blir etterhvert en del av den permanente Festningsallmenningen, men inntil videre skal det bygges en midlertidig park her. Foto: Foto: Eirik Eide

BJØRVIKA: I utgangspunktet skulle Festningsallmenningen bli en av de siste allmenningene i Bjørvika som skulle bygges ut. Området mellom Vegtrafikksentralen og Havnelageret er planlagt å bli et sted hvor man kan oppleve kunst og kultur i paviljonger og grønne omgivelser.

Dét er imidlertid lenge til, kanskje så mye som 10 år. Området vil imidlertid ikke stå brakk av den grunn, og mye av årsaken er til alt overmål grunnet terrorangrepet 22. juli for tre år siden.

Grønn lunge

Etter at store deler av regjeringsfunksjonene måtte flytte til Akershus festning, har man nemlig måttet gjennomføre store sikkerhetstiltak i området rundt de midlertidige departementsbyggene. Veien som tidligere gikk langs festningsmuren måtte stenges, og Havneveien flyttes. Så hvorfor ikke gjøre noen oppgraderinger mens man var i gang?

Området hvor Statens vegvesen nå bygger en grønn lunge, befinner seg både sør og nord for Vegtrafikksentralens bygg. Den søndre delen blir ferdig først, og består av en brosteins- og grusbelagt plass med små trelunder og busker i ulike størrelser.

Treningsøkt i det fri

De ansatte på Vegtrafikksentralen kan se frem mot en mer aktiv arbeidshverdag. Treningsapparater skal nemlig settes opp, og etter all svettingen kan de ta seg en velfortjent hvil på benkene under trærne eller på lunsjplassen.

Nord for Vegtrafikksentralen, altså på området som skal bli en del av Festningsallmenningen om noen år, etableres det en grønnere og mer parkmessig beplantning. Gressplener skal rulles ut og et par voller vil heve seg i terrenget slik at man får fin variasjon. Stauder og løkblomster skal sørge for farger i sommerhalvåret, og lykter vil hindre at lyssky virksomhet finner sted her.

Mot de omkringliggende veiene plantes det oppstammede trær og busker, og ellers blir det benker å hvile seg på for den trette turisten som er på vei tilbake til danskebåten etter et par timers maratonsightseeing i Oslo.

Bedre sykkelvei

Også syklistene som benytter Langkaigata og Akershusstranda vil kunne bli fornøyde med oppgraderingen. I dag stanser sykkelveien i Langkaigata brått når man er på vei videre mot Vippetangen og rundt Akershusneset. Nå bygges det imidlertid en egen, separat sykkelvei gjennom parkområdet.

Vippetangen, festningen og området rundt Vegtrafikksentralen er det første møtet med Oslo for mange båtturister. Hittil har det ikke være noen særlig pen mottakelse de har fått i dette strøket. Den midlertidige løsningen bøter forhåpentligvis på det problemet, samtidig som havnepromenaden langs Havnelageret nå endelig får et grønt og helhetlig endepunkt.

Med tid og stunder vil Vippetangen og resten av Akershuskaia også renoveres, og mer om det kan du lese en annen gang.

Les om denne spalten: Følger Fjordbyens utvikling

Tidligere artikler i serien «I forandring»:

Nå blir det liv på bakkeplan i Barcode

Med fjorden som energikilde

Fra tjuvradder til havkrabber

Kongepar i grønn drakt

Havnepromenaden – byens nye oppholdsrom

Midgardsormen i Bjørvika

Kommer trikken snart?

Deichmans nye hjem

Dansker bygger «foss» i Bjørvika

Dronning Eufemias gate – snart halvveis

Næring og liv på Sørenga

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag