RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det handler om respekt

Det er kort tid siden Svein Oddvar Moen blåste av kampen mellom Lyn og Rosenborg når jeg skriver dette, og jeg kan ikke annet enn å si at en voldsom bitterhet strømmer gjennom kroppen min. Hvordan i huleste klarte Lyn å tape en kamp der vi tilsynelatende hadde full kontroll?
Svaret mange forventer at jeg skal skrive er selvsagt dommer Svein Oddvar Moen, men det gjør jeg ikke. Vi var rett og slett for udyktige foran mål, for selv om han var uheldig, var han ikke direkte avgjørende for kampen.
Det er lov å bruke hodet
Nå vet jeg at jeg beveger meg utpå tynn is, ettersom flere hevder at vi skulle hatt to straffer, men poenget mitt er at vi andre ser ting to, tre eller fire ganger i reprise på tv, mens pipeblåseren er nødt til å ta en avgjørelse på instinkt, og hvordan han oppfatter en situasjon. Har du dømt en kamp i hele ditt liv, selv kampen til datteren din i nabocupen på Røabanen, så vet du at det vanskelig.
Jeg sier ikke at jeg ikke hadde lyst til å gi Moen en verbal overhøvling i sekundene etter at han hadde blåst, men det viktigste var at jeg holdt meg, selv om han gikk en meter fra meg i spillertunnelen.
For dette handler om å bruke huet, og det handler om respekt for en mann som har valgt et yrke alle elsker å hate. Er du dommer, er du tøffere enn mange aner, og dette skal de få kudos for.
Respekt fungerer begge veier
Men respekt er noe som fungerer begge veier, og her ønsker jeg å gi dommer Moen en aldri så liten formaning.
Det er ikke sånn at fordi du er dommer så er alt du gjør riktig. Det er ikke sånn at du er udødelig selv om du er dommer, og det er jammen ikke slik at du ikke kan snakke med spillerne på banen, selv om du er dommer. For fotballkjennere så er italienske Collina et velkjent navn takket være sine dommerbravurer, for han hadde en egenskap som gjorde han velkjent i verden, foruten at han så klin hakke gal ut.
Han snakket med spillerne, og forklarte avgjørelsene. Gjorde han feil, sa han sorry, og var han uenig med spillerne, ba han dem ta det med han etter kampen.
Da skjønner jeg at norske fotballspillere blir provosert når dommer Moen står med pekefingeren opp i ansiktet på dem og ignorerer dem.
Man kan jaggu meg spørre seg hvorfor, for i likhet med alle oss andre her i livet så blir dommerne evaluert av sine egne, og en eller annen observatør, eller delegat fra forbundet, burde fortalt dem dette. Det burde vært dommernes abc.
For å oppnå forståelse burde du kommunisere med spillerne, ikke ta avstand fra dem. Dette burde dommersjef i NFF Rune Pedersen si neste gang han leder et dommerseminar.
Kanskje vi da kan få en kamp der spillere respekter dommeren, og dommeren respekterer spillerne.
For det er nettopp dette det handler om.
Respekt for hverandre.
God helg.
Joachim Westher Andersen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere