*Nettavisen* Nyheter.

Det har vært veldig utmattende

Fungerende sokneprest Kjersti Østland Tveit (t.v.) begynner å se slutten på eksiltilværelsen. Her sammen med Guro Fresvik (V) som også er glad for at det endelig skjer noe i Sagene kirke. ALLE FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

2. desember 2005 ble Sagene kirke stengt med umiddelbar virkning. Først nå ser fungerende sokneprest Kjersti Østland Tveit en ende på tida i eksil.

Klikk på bildet for å forstørre.

Alteret er i dag dekket av plast og støv.

Klikk på bildet for å forstørre.

Taket i Sagene kirke er nå reparert og soppfritt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Restene etter siste gudstjeneste henger fortsatt synlig på veggen.

SAGENE: Det var ganske dramatisk, sier Kjersti Østland Tveit, og tenker tilbake på skjebnedagen 2. desember 2005.

Bare to dager tidligere hadde hun blitt ordinert til kapellan i Sagene kirke.

Jeg hadde lenge drømt om å jobbe i Sagene kirke, sier hun.

Demotiverende

Men fredag 2. desember 2005 skjedde det ingen hadde forutsett. I forbindelse med noen ytre vedlikeholdsarbeider på taket tråkker en elektriker gjennom taket. Etter analyser av takmaterialet ble det oppdaget store mengder ekte hussopp, og kirka ble umiddelbart stengt. Det var oppstarten på årevis i eksil og uvisshet.

Det har vært veldig utmattende og demotiverende. Vi var nødt til å gå i eksil i Nordre kapell, og vi har måttet stå i mot kommentarer som "hvordan går det der borte i gravkapellet", sier Østland Tveit.

Det har også vært en utfordring å ikke ha noe kirkebygg utenom på søndag klokka 11. Jeg ser ukentlig at folk står og rister i døra her og det er klart at det er kjedelig for dem som ønsker et kirkerom, sier Østland Tveit, som forteller om sterk nedgang i besøkende pågudstjeneste de siste åra.

Halvert besøk

Besøket på gudstjenestene er halvert. Tidligere hadde vi rundt 90 dåpsbarn i året, mens vi nå er nede i 30-40. Folk velger andre kirker for både dåp og vigsler, og konfirmasjoner er i Iladalen. Folk synes kanskje ikke det vi tilbyr er bra nok, sier hun, og forteller at selv om både ansatte og gjenværende kirkegjengere har fått et trivelig lokale i Nordre kapell har livet i eksil vært krevende, og kanskje særlig for ansatte.

Hvert halvår har rehabiliteringen blitt utsatt et halvt år. Når ting blir midlertidig i så lang tid så er det veldig slitsomt. For oss som stab og menighet er derfor veldig viktig at det nå skjer noe i kirka, sier Østland Tveit, og legger til at for menigheten har den lange tida vært en utfordring.

Pengene kom i 2006, og vi synes det tok tid fram til arbeidene begynte. Kirka sto urørt fram til påska i fjor. Men fra stillasene kom har det gått fort, smiler hun.

Endelig i gang

For i mars 2008 rykket endelig bygningsarbeiderne inn i kirka. Prosjekteringa av første fase var klar og arbeidene kunne settes i gang. Siden da har mye skjedd i Sagenes signaturbygg. Store deler av taket er nå skiftet, og snart skal både vann og elektrisk anlegg skiftes ut. Det skal bygges nye toaletter og nytt kjøkken i tillegg til en generell oppgradering og istandsettelse.

I tillegg har menighetsrådet levert en søknad om ekstra endringer. Det innebærer blant annet å sette inn glassvegger og glassdører, samt fjerne noen av benkene slik at man får et sidekapell og et lite ekstrarom, slik at man kan øke aktiviteten i kirka ytterligere.

Vi håper selvfølgelig vi får gjennom disse endringene. De er allerede godkjent av riksantikvaren, men det er mange hensyn som skal tas i et slikt bygg. Vi har for eksempel bedt om at vi kutter noen benkerader, men så viser det seg at dette er et svært skjeldent håndverk, som vil være et tap for norsk snekkerkunst, sier Østland Tveit, som likevel tror kirka blir fantastisk når den endelig kan åpne dørene for folk igjen.

Uansett så kommer dette til å bli et kjempefint bygg når det står ferdig. Men dersom vi får gjennomført de endringene vi ønsker vil vi få en mer fleksibel kirke, som egner seg bedre for det behovet vi har i en kirke i 2009, sier hun.

Folkefest

For nordmenn har lagt seg til kontinentale vaner, og ser slettes ikke på kirka som et sted man kun besøker søndag formiddag. Åpen kirke har blitt populært, så også på Sagene. At man nå nærmer seg en konkret åpningsdato gjør planleggingene av årets aktiviteter svært lystbetont for de ansatte og frivillige i Sagene menighet.

Nå jobber vi helt eksplisitt med å få en dato. Vi er i gang med å planlegge det neste året og da trenger vi en dato veldig fort. Foreløpig er beskjeden at advent i år er et realistisk tidspunkt, sier Østland Tveit, som lover at feiringa ikke vil gå upåaktet hen etter fire år i eksil.

Domkirka skal åpne første søndag i advent, og vi vil ikke at vår åpning skal kolidere med den. For når vi åpner igjen, da blir det folkefest på Sagene, smiler hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.