RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det haster å få orden på Skar leir


I FRITT FORFALL: Bygningene på Skar leir bærer preg av å ha stått ubrukte i flere år. Flere av lagerbyggene er fredet, og pålegger kommunen som eier å holde dem ved like.
I FRITT FORFALL: Bygningene på Skar leir bærer preg av å ha stått ubrukte i flere år. Flere av lagerbyggene er fredet, og pålegger kommunen som eier å holde dem ved like. Foto: ARKIVFOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP
– Det må gjøres noe før forfallet eskalerer, sier byantikvar Janne Wilberg. Hun frykter brudd på kulturminneloven.

MARIDALEN: Skar leir var under andre verdenskrig en del av tyskernes forsvarsanlegg «Atlantic wall». På Skar ble luftvernskyts reparert og vedlikeholdt.

Del på Facebook

– Skar leir er derfor ikke bare et lokalt anliggende, men anlegget er en viktig del av både norsk og europeisk historie, sier byantikvar Janne Wilberg.

LES OGSÅ: Politisk taktikk for liv i Skar leir

Friluftsskole

Hun var en av flere som sist torsdag deltok på et debattmøte i regi av Nordre Aker Arbeiderparti om utvikling av Skar leir.

– Nordre Aker Ap har programfestet å jobbe for å en friluftsskole for osloskolen på Skar i neste periode, og gjøre dette flotte området tilgjengelig, sier partileder Bente M. Larsen.

LES OGSÅ: Kommunen vil ha «barnehageby»

Elever og lærere fra Sogn vgs. er i gang med å restaurere en av bygningene, og rektor Thomas Koefoed sa at de ønsker å utvide Skar som læringsarena, forteller Larsen.

Kulturminnebrudd

Flere av bygningene på Skar leir er i dag fredet.

– Men bruksmessig er mulighetene likevel mange, sier Janne Wilberg, som ikke ønsker å legge andre føringer.

Fredningen betyr at eieren, Oslo kommune, er pålagt å holde bygningene ved like.

– Det er utrolig viktig at det gjøres noe nå, før forfallet eskalerer. Slik det står i dag nærmer dette seg et brudd på kulturminneloven, sier Wilberg.

Kulturminneloven gir hjemmel for å kreve utbedring dersom vedlikeholdssituasjonen er urovekkende.

– Men det viktige her er å finne en samlet god bruksmessig løsning for Skar. Vi har en god dialog med Eiendoms- og byfornyelsesetaten og det er enighet om at vi må gå i dialog med Vann- og avløpsetaten som styrer utslippstillatelsene på Skar som er et meget sårbart område i forhold til Maridalsvannet, sier byantikvaren.
 

SE BILDESERIER FRA SKAR:

Forfallet i leiren i april 2010

Husokkupantene kastes ut av Sksr leir mai 2010

Sognelevene "inntar" Skar leir i februar 2011
 

Har tro på avløpsløsning

Hun mener den største utfordringen ligger i nettopp avløpssituasjonen.

LES OGSÅ: Avløpssituasjonen er fortsatt proppen i Skar leir

– Byantikvaren forstår at kvaliteten på Oslos drikkevann har høy prioritet, men når det er fattet en politisk beslutning om å kjøpe leiren så må vi gå ut ifra at det også er vilje til ta de beslutningene som gjør det mulig å nyttegjøre seg leiren. Vann- og avløpsetaten har vært svært tilbakeholdne til å gi flere utslippstillatelser enn det har vært fra gammelt av. Jeg er sikker på at det må gå an å mobilisere bedrifter, fagmiljøer, forskning og utdanning i et samarbeid som er både riktig og som kan gi moderne løsninger for avløpssituasjonen, sier Wilberg.

Nordre Aker Ap vil nå samle fagmiljøer og interessenter i området for å konkretisere hva man ønsker seg i leiren, opplyser Bente M. Larsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere