Det haster å få orden på Skar leir

I FRITT FORFALL: Bygningene på Skar leir bærer preg av å ha stått ubrukte i flere år. Flere av lagerbyggene er fredet, og pålegger kommunen som eier å holde dem ved like.

I FRITT FORFALL: Bygningene på Skar leir bærer preg av å ha stått ubrukte i flere år. Flere av lagerbyggene er fredet, og pålegger kommunen som eier å holde dem ved like. Foto: ARKIVFOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Det må gjøres noe før forfallet eskalerer, sier byantikvar Janne Wilberg. Hun frykter brudd på kulturminneloven.

BYANTIKVAR: Janne Wilberg mener tiden er overmoden for få aktivitet i Skar leir. Foto: FOTO: UTLÅNT

MARIDALEN: Skar leir var under andre verdenskrig en del av tyskernes forsvarsanlegg «Atlantic wall». På Skar ble luftvernskyts reparert og vedlikeholdt.

Del på Facebook

– Skar leir er derfor ikke bare et lokalt anliggende, men anlegget er en viktig del av både norsk og europeisk historie, sier byantikvar Janne Wilberg.

LES OGSÅ: Politisk taktikk for liv i Skar leir

Friluftsskole

Hun var en av flere som sist torsdag deltok på et debattmøte i regi av Nordre Aker Arbeiderparti om utvikling av Skar leir.

– Nordre Aker Ap har programfestet å jobbe for å en friluftsskole for osloskolen på Skar i neste periode, og gjøre dette flotte området tilgjengelig, sier partileder Bente M. Larsen.

LES OGSÅ: Kommunen vil ha «barnehageby»

Elever og lærere fra Sogn vgs. er i gang med å restaurere en av bygningene, og rektor Thomas Koefoed sa at de ønsker å utvide Skar som læringsarena, forteller Larsen.

Kulturminnebrudd

Flere av bygningene på Skar leir er i dag fredet.

– Men bruksmessig er mulighetene likevel mange, sier Janne Wilberg, som ikke ønsker å legge andre føringer.

Fredningen betyr at eieren, Oslo kommune, er pålagt å holde bygningene ved like.

– Det er utrolig viktig at det gjøres noe nå, før forfallet eskalerer. Slik det står i dag nærmer dette seg et brudd på kulturminneloven, sier Wilberg.

Kulturminneloven gir hjemmel for å kreve utbedring dersom vedlikeholdssituasjonen er urovekkende.

– Men det viktige her er å finne en samlet god bruksmessig løsning for Skar. Vi har en god dialog med Eiendoms- og byfornyelsesetaten og det er enighet om at vi må gå i dialog med Vann- og avløpsetaten som styrer utslippstillatelsene på Skar som er et meget sårbart område i forhold til Maridalsvannet, sier byantikvaren.

SE BILDESERIER FRA SKAR:

Forfallet i leiren i april 2010

Husokkupantene kastes ut av Sksr leir mai 2010

Sognelevene "inntar" Skar leir i februar 2011

Har tro på avløpsløsning

Hun mener den største utfordringen ligger i nettopp avløpssituasjonen.

LES OGSÅ: Avløpssituasjonen er fortsatt proppen i Skar leir

– Byantikvaren forstår at kvaliteten på Oslos drikkevann har høy prioritet, men når det er fattet en politisk beslutning om å kjøpe leiren så må vi gå ut ifra at det også er vilje til ta de beslutningene som gjør det mulig å nyttegjøre seg leiren. Vann- og avløpsetaten har vært svært tilbakeholdne til å gi flere utslippstillatelser enn det har vært fra gammelt av. Jeg er sikker på at det må gå an å mobilisere bedrifter, fagmiljøer, forskning og utdanning i et samarbeid som er både riktig og som kan gi moderne løsninger for avløpssituasjonen, sier Wilberg.

Nordre Aker Ap vil nå samle fagmiljøer og interessenter i området for å konkretisere hva man ønsker seg i leiren, opplyser Bente M. Larsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.