RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk Folkemuseum.
Norsk Folkemuseum.

Det haster med penger

Norsk Folkemuseum mangler penger til å åpne halvparten av museet. Delen har vært stengt i 15 år.

BYGDØY: Besøkende til Norsk Folkemuseum går glipp av store deler av utstillingen. I 15 år har nær 60 prosent av Folkemuseet vært stengt.

Dette er 100 år gamle bygg som trenger en stor oppgradering. Det er dumt at vi ikke kan vise denne delen, sier museumsdirektør Olav Aaraas.

Vil åpne før 2014

335 millioner kroner mangler for å kunne åpne den stengte delen. Oppgraderingen må tas fra grunnen slik at det kan måles med dagens standard.

Vi har søkt Staten for midler siden 1993, forteller Aaraas.

Han mener ikke utsagnet som kritikk, for Staten har bidratt. Aaraas ønsker bare å gjøre situasjonen kjent.

Vi ønsker jo å kunne få åpnet dette før 2014. Det hadde vært flaut om Norges største kulturhistoriske museum ikke kunne vist alt når Norge feirer 200 år, kommenterer han.

Har bidratt

Staten har bidratt med midler, men disse har blitt brukt til å bygge nye utstillinger, nye lokaler og andre utviklinger ved museet.

Å gjøre en hel oppgradering ved den gamle museumsdelen har ikke blitt prioritert. Jeg ser at Staten har mange viktige formål å bidra til, men det er viktig at situasjonen nå blir kjent. Den gamle delen ble bygget i 1814, da var ikke Norge særlig rikt. I 1930 var heller ikke landet så rikt, men da ble det vi kaller C bygget satt opp. Nå er vi et rikt land, og det er litt paradoksalt om vi ikke da kunne fått renovert den gamle delen til en nytids standard, sier Aaraas.

Roser sponsorene

Folkemuseet har også flere private sponsorer. Men å få dekket et slikt omfang med private midler, er ikke lett.

Vi har greid å hente inn mellom 50- 100 millioner kroner tidligere fra private sponsorer. Med disse pengene har museet blitt utviklet. Vi har virkelig hatt gode bidragsytere, sier direktøren. Han nevner Wesselsgate 15, restaurering og gjenåpning av den gamle restauranten, samt festplassen.

Alltid optimist

Det folket ikke har sett på 15 år er flere møbler og interiør gjennom tidene. Glass, porselen og drakter. I tillegg er det bebyggelse som viser det som ikke var bondekultur. Stilarter som rokokko og barokk er representert.

Det er klart at det haster om vi skal kunne ha alt klart til 200 års jubileet. Det må lages forprosjekter, manus til utstillinger og det må bygges. Så nei, vi har ikke god tid, sier Aaraas.

Likevel har han håp.

Jeg er alltid optimist, avslører han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere