*Nettavisen* Nyheter.

«Det kan aldri forsvares at enkeltaktører tar billige snarveier for å bistå én enkeltgruppe»

Bjerke videregående skole velger å skille etnisk norske elever og elever med minoritetsbakgrunn. Torsdag stanset utdanningsbyråden praksisen. Foto: Arkivfoto

«Noen ga uttrykk for at de følte seg ensomme som «hvite» nordmenn», sa avdelingsleder Hanna Norum Eliassen ved linje for studiespesialisering på Bjerke videregående skole til Dagsavisen torsdag. Det var bakgrunnen for at Bjerkes ledelse bestemte at elevene i årets førsteklasse skulle deles inn i «hvite» og «brune» klasser.

I følge skoleledelsen var intensjonen god. Det spiller liten rolle når middelet er så til de grader feil. Det er overraskende at skoleledelsen på en videregående skole midt i det mangfoldige Oslo kan være så til de grader hensynsløse i sin framtreden.

LES OGSÅ: Bjerke vgs endrer rutiner: – Vi bøyer av for presset

En inndeling basert på etnisitet, hudfarge eller religion er og blir noe vi forbinder med regimer Norge på ingen måte bør sammenliknes med.

Samtidig er det klart at det skoleledelsen på Bjerke videregående skole så – nemlig at en flere etnisk norske elever sluttet på skolen – er en del av en utfordring som bør tas på alvor.

Det er overraskende at skoleledelsen på en videregående skole midt i det mangfoldige Oslo kan være så til de grader hensynsløse i sin framtreden

Nå har riktignok ikke skolen klart å fremlegge dokumentasjon på hva som var årsak til at elevene sluttet, men det er et interessant faktum at flere av elevene som ble plassert i klassen utelukkende bestående av etniske minoriteter sier de ønsker seg bort.

Dette er nemlig ikke et problem som begrenser seg til etnisk norske elever. Vi lever i en etnisk, kulturell og religiøs mangfoldig by. Det er det langt flere enn etnisk norske som ønsker å være en del av. Det er bare det at mangfoldet bør reflektere byen som helhet.

Faktum er at, uansett hvor mye skremselspropaganda man måtte ønske å ta innover seg, har ikke Oslo ghettoer. Det finnes ikke enklaver i denne byen der det utelukkende lever én etnisk minoritet. Tvert i mot. I Groruddalen bor rundt 170 minoriteter – omlag 36 prosent av befolkningen har minoritetsbakgrunn. Det er et mangfold som mangler sidestykke i Norge.

Langt på vei de fleste av disse ønsker å leve i mangfoldet, i en blanding av etnisk norske og minoriteter.

Det er ikke problemfritt, man må jobbe sammen for å finne gode løsninger der det skulle oppstå konflikter. Men det kan aldri forsvares at enkeltaktører tar billige snarveier for å bistå én enkeltgruppe. Da bygger man hinder for integrering, snarere enn å rive dem ned.

Hege Bjørnsdatter Braaten Hege Bjørnsdatter Braaten, nyhetsredaktør

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.