AKERSELVA: Det melder Dagsavisen onsdag.
Håp for bunndyr, ikke laksen
– Så vidt jeg kjenner til har det aldri før skjedd at et helt vassdrag nærmest er blitt desinfisert. I beste fall kan det ta åtte år før laksen er tilbake på samme nivå som før klorutslippet, sier seniorrådgiver Steinar Sandøy fra Direktoratet for naturforvaltning til avisen.
LES OGSÅ: – Akerselva er død
Mandag denne uken viste NIVAs undersøkelser at situasjonen ikke var like dyster for bunndyrssamfunnet i elva som først antatt.
– Resultatene viser blant annet at bunndyrsamfunnet er kraftig redusert, men det finnes også grupper av dyr som har overlevd i ganske stort antall. Det viser seg blant annet at særlig vårfluer har tålt mye, og også små muslinger har knepet igjen og overlevd, sa Torleif Bækken i NIVA.
Ifølge Direktoratet for naturforvaltning hjelper det likevel lite for laksebestanden.
Tre avvik
Fylkesmannens foreløpige rapport etter klorutslippet i Akerselva har avdekket tre avvik, som Vann- og avløpsetaten (VAV) må rette opp innen 30. mars og 15. mai.
Disse går ut på at at det ikke var etablert tilstrekkelige barrierer for å hindre uønskede klorutslipp til Akerselva ved drift av Oset vannbehandlingsanlegg.
Dette innrømmet VAV da miljøvernminister Erik Solheim besøkte Oset 8. mars.
Vannbehandlingsanlegget mangler også dokumentert risikovurdering for ytre miljø, og Vann- og avløpsetaten har ikke i tilstrekkelig grad kontrollert at utførende entreprenør har iverksatt tilstrekkelige risikoreduserende tiltak.
LES OGSÅ: - Forurenser må betale
– Vi er allerede i gang med å ta tak i disse punktene, men av hensyn til politietterforskningen kan jeg ikke kommentere hvert enkelt avvik, sier konstituert direktør Per Kristiansen i VAV.
