RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det klør, det klør

Med vårbris og sommersol følger gjerne tette neser, kløe og kontinuerlige nys. Pollenallergien er her igjen.

Oslo: Pollenallergi eller høysnue er en av de vanligste allergisykdommene og gir i de fleste tilfeller symptomer både vår og sommer. Symptomene utløses hovedsakelig av pollen fra vindbestøvede trær som bjørk, or og hassel samt planter som gress og burot.
- Vi har ikke hatt noen pågang ennå, men vi regner med at flere vil komme ettersom dagene går. Selv har jeg mange eldre pasienter mens allergi hovedsaklig rammer yngre personer, forteller bydelsoverlege Åsa Rytter Evensen.

Prøv deg frem

Det kan være vanskelig å skille en sommerforkjølelse fra pollenallergi siden begge i første rekke danner symptomer i nese og øyne. Mange kan også ha sykdommen i noen år før de tester seg for poellenallergi.
- Et godt tips kan være å ta en tur på apoteket og teste en type allergimedisin for å se om den har noen virkning på symptomene. Skjer det ingen ting kan det være lurt å ta kontakt med lege for å finne ut av hva det egentlig er, sier Rytter Evensen.

Ødelegger gleden

Allergi er arvelig, men det betyr ikke nødvendigvis at du får allergiplager selv om dine foreldre er allergiske. Folk med kraftig pollenallergi har også stadig en høyere risiko for å utvikle astma enn personer uten. Mange opplever i tillegg at sykdommen går ut over arbeid og skoleresultater.
- Mange blir trette og slitne og medisinene har i tillegg bivirkninger som fører til tretthet og uopplagthet. Rytter Evensen har stor forståelse for at det ødelegger mye av gleden ved både vår og sommer.
- Det er slitsomt å kontinuerlig være tett med rennende nese og øyne. En stund var det poplulært med hyposensibilisering som går ut på å undersøke nøyaktig hva man er allergisk for og deretter forebeygge dette. Det er en tidkrevende prosess, men mange vil føle at dette gjør dem bedre over en betydelig periode. En kortisonsprøyte kan også tas i forkant av sesongen og gjøre at plagene reduseres betraktelig, sier Rytter Evensen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere