Gå til sidens hovedinnhold

Det må bli portvin

La deg ikke lure av navnet. Sjokoladekake "Bacchus" har svært lite med vin å gjøre.

Mitt beste råd i dag er kanskje å kjøpe inn god kaffe og kanskje en flaske god rom, brandy eller at annet godt, fatlagret brennevin.

Den varme kaffen vil lett og elegant løsne opp i munnhulen alt fettet og sukkeret fra kaken. Aromamessig vil det smelte sammen og den lille bitterheten i kaffen vil stemme i en flott duo sammen med sjokoladens egen.

Så kan det gode destillatet legge seg som en tyngre baryton og gi den rette vibratoen som sørger for et skikkelig punktum.

Skulle du likevel gå for vin, bør høyt sukker og alkoholinnhold være stikkord. Det kreves kraft og fylde så det monner for å møte kombinasjonen av rom-rosiner kledd i fet, tung, rik og bitter sjokoladeganache, lagvis med søte, svampaktige bunner. Ikke akkurat friskt og lett, spør du meg.

For å unngå at bitterheten i sjokoladen ikke river vinen fra hverandre, bør den være rød og het.

Da er det mange portviner som melder seg på, likeledes mang en rød Vin Doux Naturelle fra Frankrike. Også Moscatel du Setubal og ikke minst Boal eller Malvasia Madeira vil være nydelige valg.

Et alternativ som peker seg ut er den lekre 32225 Niepoort LBV 2004, Douro, Portugal. Kr 215,- (Fullsortiment) som byr på både flott struktur og innsmigrende frukt.

Blant de mindre alkoholsterke kan en konsentrert Recioto della Valpolicella fungere fint, en rød trockenbeerenauslese fra Østerrike vil også kunne finne sin plass om den har friskheten og konsentrasjonen.

Styr uansett unna ordinære søte hvite som Sauternes da disse vil ligge igjen som små ulykker i munnhulen.

Reklame

Black Friday: De 11 beste kuppene du gjør hos Hifi Klubben