*Nettavisen* Nyheter.

Det nye Syden

Vi har besøkt åtte norske chartersteder i Bulgaria. Og opplevd massasje på stranden, sigøynerbryllup og selvsagt bulgarske danseband.

Bulgaria er billig. Både på mat og klær, konkluderer Tommy Berglund (20). Svensken har nettopp reist seg fra en benk i strandkanten der kyndige hender har strøket, hamret og knadd på ryggen hans. Massøren heter Teodora Dimitrova, er bulgarsk, og det minimale antrekket avdekker kroppen til en veldreid 20-åring. Prisen for 25 minutters velbehag akkompagnert av dønninger fra Svartehavet, er 20 leva, det vil si 80 norske kroner.
Kilometerlange strender, behagelig klima og lave priser gjør Svartehavskysten til en ferievinner fra juni til august. 26.500 nordmenn reiser i år til Bulgaria, ifølge anslag fra charterselskapene. Antallet norske turister har mer enn fordoblet seg siden 2002.
Alle de fire store norske charterselskapene, Apollo, Ving, Saga og Star Tour har Bulgaria i sine kataloger. Her er reisemålene norske charterturister kan velge blant:

Golden Sands

* Kjennetegn: Ren ferieby med få bofaste innbyggere. Nyere hoteller enn i Sunny Beach. Ligger i frodige, naturskjønne omgivelser. Stort fornøyelsestilbud med en rekke diskoteker, barer og puber. Saga tilbyr konseptet "Beach & boogie" på hotellet Vladislav. Katalogen lover "full fart, lite søvn og mye moro for alle over 18 år". Kun 30 min (17 kilometer) fra Golden Sands ligger Varna (landets tredje største by), også omtalt som Bulgarias sommerhovedstad med gode shoppingmuligheter.
* Strand: Fire kilometer lang, med gyllen sand. Har fått EUs utmerkelse "Blå Flagg"- da gjelder ikke bare rent vann, men også kriterier som orden, sikkerhet, og tilgjengelighet. Strendene skal om nødvendig ryddes hver dag.
* Passer for: Yngre, feststemte feriegjester. For familier med litt større barn.
* Charteroperatører: Apollo, Saga, Ving.

Sunny Beach

* Kjennetegn: Største og eldste feriested ved Svartehavet, ble bygget på 50-tallet. Utvendig er mye av den gamle stilen bevart. En feriemaskin med få faste innbyggere. Litt uoversiktlig. Byr på et vell av restauranter, barer, diskoteker og nattklubber. Enhver restaurant med respekt for seg selv har eget band som drar coverlåter på høyt lydnivå. Plenty av boder med bredt vareutvalg, gode muligheter for å handle kopier av alt fra klokker til jeans. Her kan du bli fotografert med såvel slanger som krokodille, og spise på McDonald's. Fem kilometer til den historiske byen Nessebar lengre sør.
* Strand: Åtte kilometer lang. Har fått EUs utmerkelse "Blå Flagg".
* Passer for: Ungdom. Besøkende med toleranse for støy.
* Charteroperatører: Star Tour, Apollo.

Albena

* Kjennetegn: Mest innbydende av de tre største badestedene i Bulgaria. Rolig og velorganisert feriested i grønne og frodige omgivelser. Rikt tilbud av vannsportsaktiviteter.
* Strand: Seks kilometer lang. Langgrunn. Har fått EUs utmerkelse "Blå Flagg".
* Passer for: Ideelt for barnefamilier og de som ønsker en rolig ferie.
* Charteroperatører: Saga, Apollo, Ving.

Nessebar

* Kjennetegn: Opprinnelig en idyll ute på en halvøy, med med smale, brosteinbelagte gater, mange kirker, og spesielle trehus fra 1700- og 1800-tallet. Nessebar har bare 9500 innbyggere, men fylles opp av turister siden byen står på UNESCOs verdensarvliste. Dette utnyttes til fulle; suvenirboder, innkastere og kelner med svenske fraser fratar stedet mye av sjarmen.
* Strand: Den gamle bydelen har små strender (skjell) mens det i nye Nessebar er en stor og flott sandstrand.
* Passer for: Voksne/eldre par. For den som ønsker et feriested med sjarm.
* Charteroperatører: Star Tour, Apollo.

Elenite

* Kjennetegn: Elenite er et "All Inclusive"-sted, som innebærer at det meste er inkludert i prisen du betaler på forhånd: Frokost, lunsj og middag, snacks, kaffe/te og kaker, ubegrenset med forfriskninger, lokale drinker og øl/vin, samt en rekke sportsaktiviteter og vannsport.
* Strand: Har en lang og finkornet strand.
* Passer for: Den som vil ha det enkelt, og slippe å tenke på penger i ferien.
* Charteroperatører: Apollo.

Obzor

* Kjennetegn: Stille bulgarsk landsby som virker relativt upåvirket av turismen. Idyllisk med et torg, småbutikker, bakerier og en håndfull genuine spisesteder i tillegg til de større og mer elegante restaurantene på noen av hotellene.
* Strand: 10 kilometer lang sandstrand, den lengste mellom Sunny Beach- og Varnaområdet.
* Passer for: Barnfamilier. For den som søker avslappende og rolig ferie.
* Charteroperatører: Star Tour.

Balchik

* Kjennetegn: Pittoresk ansamling av lyse hus med røde taksteinstak - i grønnkledt åsside med hvite klipper - et kjært motiv for landskapsmalere. Den lille byen med 13.760 innbyggere er populær blant bulgarere. En kjent severdighet i byen er sommerslottet til rumenske dronning Marie med botanisk hage. 18 kilometer lenger nord ligger Kaliakra-odden med to kilometer lange røde kalksteinsklipper, som løfter seg dramatisk 50 meter over havets overflate.
* Passer for: Voksne. Den som ønsker bulgarsk særpreg. Et mindre og roligere reisemål.
* Strand: Kunstig strand på nedsiden av slottet, samt strand bortenfor havnen midt i byen.
* Charteroperatører: Saga.

Sveti Vlas

* Kjennetegn: Den lille feriebyen ligger ved kysten, fem kilometer nord for Sunny Beach. Her bygges det for fullt, men området lykkes så langt med å bevare sin bulgarske atmosfære.
* Passer for: Voksne, tilbudet for ungdom er begrenset.
* Strand: Grei strand i landsbyen.
* Charteroperatører: Apollo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.