RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det riktige gulvvalget


Trender kommer og går også med hensyn til hva du skal ha på gulvet.
Trender kommer og går også med hensyn til hva du skal ha på gulvet. Foto: Alle foto: Berit Roald, NTB Scanpix
Rødt, hvitt, røykt eller ferdig slitt? Vi tipser deg.

I den nye leiligheten på Kampen i Oslo ligger det vinylgulv fra 1980-tallet. Men nå kapper, hamrer og banker gulvleggerne eikeparkett på gulvet. Så skal det lutes før det får et strøk hardvoks på toppen. Dette er topp mote på gulvfronten akkurat nå.

– 99 prosent av gulvene vi legger er slik som dette, sier gulvmontør Jan Georg Askheim.

Røffe som jeans

Men om du ikke vil ha lyse gulv, vil du kanskje ha noe som det er riper og merker i? I butikken Flotte gulv selges det nå mørke gulv med hakk og fargede som ser slitt ut.

– Treet puttes i en trommel med metall på fabrikken så de får det slitte preget. Slike gulv står fint mot lyse vegger. Det er gjerne den yngre garde som vil ha slike gulv, sier Nicolai Brechan i Flotte gulv.

Det er gulvenes ekvivalent til steinvaskede jeans. Prismessig ligner de også på ferdig slitte jeans fra italienske motehus, prisen starter på 1000 kroner per kvadratmeter.

Slitt uttrykk

Mange vil også ha naturen inn på gulvet, flere velger tre som er behandlet slik at årringer og furer trer tydelig fram. Effekten kan forsterkes gjennom røyking. Da behandles treet med ammoniakkdamp på fabrikken. Det gir et slitt, mykt uttrykk.

Ikke nok med det, du kan få gulvet lagt i mønster du selv vil, eller få lagt ditt eget monogram i gulvet.

– Det er bare kostnaden som begrenser hva du kan få, sier gulvlegger Askheim.

– Folk kommer ofte med et fotografi av noe de liker.

Ask, bambus, linoleum?

Men den som skal legge gulv i år, kan også velge mellom andre materialer enn tre. Linoleum er på vei tilbake på norske gulv:

– Mange av oss tenker at det er er gulv fra våre besteforeldres tid, sier Bjørg Owren i Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi).

– Det er laget av naturmaterialer og er miljøvennlig. Det nye er at det kommer i klikksystemer i rektangler og kvadrater – og i alle slags farger. Du kan få striper, ruter eller sjakkmønstre.

Gummigulv er det etter hvert flere som har lagt på barnerom og kjøkken.

– Før fantes det stort sett i offentlige rom og i restaurantkjøkken. Nå er det mange som har svarte, grå eller knallrøde gummigulv, ofte med knotter. Det er stilig, sier Owren.

Hun mener at det er viktig å tenke både bruk og vedlikehold når man skal tenke gulv.

– Har du hund og mange som tråkker inn med sko med grus og møkk, så legger du ikke de fineste tresortene. Men gulvet er også den femte veggen, planlegg også hvordan veggen spiller mot gulvet når du pusser opp, sier Owren.

Fargespill

Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar foreslår å ha ulike materialer og farger på gulv i de forskjellige rommene.

– Når hele boligen har likt gulv, oppleves den som mindre. Skill for eksempel ut soner med hard trafikk og bruk gjerne farger, sier interiørarkitekten.

Han anbefaler folk å titte på det svenske vinylgulvet Bolon.

– Folk har vært redde for at vinyl skal gi et billig uttrykk, men vi har kommet oss over det. Bolon er lett å legge, krever lite vedlikehold og kommer i mange farger og design.

Den svenske vinylprodusenten har også knyttet til seg designhus som Paul Smith og Missoni.

Bruk det du har

Men om du ikke har så mye penger å legge i gulvet, er det mulig å bruke det du har.

– Mange tror de må rive gulvet de har fordi det har blitt stygt og slitt. Men det er ikke nødvendig. Parkett kan fint slipes ned og behandles på nytt. Folk er overrasket når de ser hvor fine gulvene deres har blitt. En gang var det en kunde i en gammel bygård som hadde et tykt heltregulv som var helt nedslitt. Da sa vi til ham at han aldri får så bra gulv igjen og at det er bedre å pusse det ned, sier Askheim.

Ett gulv, mange valg

PARKETT: Staver eller bord som er bygget opp av flere sjikt. Det finnes i dag mange tretyper, ask, gran, furu, eik og bambus og materialet kan fås med mange typer overflatebehandlinger. Snakk med fagperson omkring hva som passer best for din bolig. De tynneste sortene kan ikke slipes ofte. Pris fra 300 kroner for den billigste sorten og opp til tusenvis av kroner for tretyper som er behandlet.

LAMINAT: Laminat består av flere deler. Under den øverste beskyttende overflaten er det et dekorlag som er et trykt papir og finnes i mange farge- og mønsterkombinasjoner. Under ligger det både et stabiliserende lag, som oftest av trespon og deretter et beskyttende lag. De beste kvalitetene tåler mer juling enn parkettgulv. Laminat kan gi en høyere lyd enn tregulv, men det finnes enkelte kvaliteter som ikke gir like intens lyd.

HELTRE: Overlever trendskifter og kan pusses ned gang på gang. Noen tresorter er mer følsomme for temperatur og fukt enn andre, andre gulv trenger mer vedlikehold. Snakk med fagmann om valg av tresort og om hvor det passer. Kan oljes, lakkes, lutes og males.

KERAMISK FLISER: Kan legges med mange forskjellige farger og størrelser. Krever lite vedlikehold. Flisene er relativt dyre og krevende å legge, oppleves som kalde og kan kreve at du har varmekabler i bunnen avhengig av hvor de ligger.

LINOLEUM: Lages av linolje, harpiks, tre -og kalksteinsmel på jute, og er derfor et miljøvennlig valg. Enormt utvalg av farger og mønstre. Linoleum tåler mye juling over mange år, men er følsomt for mye fukt og passer ikke i inngangsparti.

GUMMI: Flere unge velger gummigulv, som gir et litt industrielt preg. Passer fint på kjøkken, gang og barnerom.

VINYL: Slitesterkt, tåler fukt, mykt, finnes i utallige varianter, mønstre og farger. Rimelig og enkelt å legge.

KORK: Naturmateriale som passer på de fleste rom, unntatt våtrom. Gir ikke lyd, er slitesterkt og er lett å holde rent. Tåler ikke mye fukt eller sterkt lys.

Kilde: Dinside.no, SINTEF, Ifi.no, Tarkett-floors.com

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere