RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det skal ikke stå på penger


Det handler om våre barns rett til å leve som vanlige mennesker, sa stortingsrepresentant Akhtar Chaudry (SV), da han besøkte Søndre Nordstrand for å høre om bydelens positive erfaringer i arbeidet mot kjønnslemlestelse.
Det handler om våre barns rett til å leve som vanlige mennesker, sa stortingsrepresentant Akhtar Chaudry (SV), da han besøkte Søndre Nordstrand for å høre om bydelens positive erfaringer i arbeidet mot kjønnslemlestelse.
Stortingsrepresentant Akhtar Chaudry (SV) var tirsdag i møte med Søndre Nordstrand bydel for å høre om bydelens tiltak mot kjønnslemlestelse.

SØNDRE NORDSTRAND: Bakgrunnen for møtet var Helsedirektoratets oppfordring til femten kommuner om å gjøre en forsterket innsats mot kjønnslemlestelse før sommeren. Mens Bydel Grünerløkka kun stiller med én infostand, får Søndre Nordstrand ros for sine forebyggende tiltak.

Nettverksbygging

Tiltakene har blant annet bestått i å hente inn ressurspersoner for å danne nettverk blant innvandrerkvinner. I tillegg har bydelen arrangert åpen helsestasjon to ganger i uka hvor helsesøster kunne informere om kvinnehelse og kvinnene kunne komme med spørsmål.

Jeg er ute etter å høre om tiltak i bydelene. Jeg prøver å lære og ha en dialog, og ikke minst opprettholde fokus på problemet som det dessverre er høysesong for nå, sier Chaudry til Nordstrands Blad.

Mangler ressurser

Mens åpen helsestasjon var en suksess i fjor, har ikke bydelen hatt penger til å gjennomføre mer enn fire kvelder i mai og juni i år.

Chaudry går imidlertid langt i å love bydelen ressursene som trengs for å videreføre det gode arbeidet som er blitt gjort.

Jeg forventer at dere som jobber med disse gruppene på bakkeplan kommer med de tiltakene dere mener er nødvendige. Når det gjelder interessen fra regjeringen ville jeg bli veldig overrasket om noen sa at den ikke er der. Det skal ikke stå på penger, sa Chaudry til bydelens fremmøtte representanter.

Forskningsrapport

En fersk rapport som Institutt for samfunnsforskning (ISF) har laget på oppdrag fra regjeringen, viser at det i 2006 og 2007 ble innrapportert 15 tilfeller av påvist kjønnslemlestelse av kvinner under tjue år som er bosatt i Norge.

Rapporten sier at vi delvis har lyktes, men vi må hele tiden være bevisste. Dette tar tid, for det handler om tillitsbyggende arbeid. Miljøene må selv ta tak i dette som et eget anliggende, sier Chaudry.

Rapporten fra ISF har blitt kritisert fra flere hold. Blant annet har Gerd Fleischer i Selvhjelp for innvandrere hevdet at tallene som presenteres er ren gjetning. Chaudry avviser ikke at det kan finnes mørketall.

Det er vanskelig å si. Men det er denne type forskning som danner grunnlaget vi jobber ut fra. De som virkelig vil utsette barna sine for kjønnslemlestelse, får det til. Noen gir blaffen, men sånne finnes det i alle kulturer, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere