Gå til sidens hovedinnhold

Det skjøre fredshåpet brast

Fredsavtalen mellom de stridende partene på Sri Lanka er sagt opp. Mange av tamilene som har sitt møtested på Rommen frykter nå en ny borgerkrig.

ROMMEN: Den 4. februar feirer Sri Lanka sin uavhengighetsdag. Det er 60 år siden landet, tidligere Ceylon, fikk sin selvstendighet innenfor det britiske samveldet.

I 2002 ble avtalen om våpenhvile forhandlet fram med norsk hjelp. Den førte til en periode med fredeligere forhold, men etter 2006 har konflikten igjen økt og over 5.000 mennesker er drept.

Jeg har hatt håp i seks år og satt stor pris på det. Hadde sett fram til å feire uavhengighetsdagen om en måneds tid, men nå er alt snudd. Alle tamiler er i fare og alt håp om fred, syns for meg å være ute, sier Sumathi Wijeyaraj til Lokalavisen Groruddalen. Hun bor på Stovner og er medlem av bydelsutvalget.

Statsråden beklager

Hennes bekymring for familie, venner og sivilbefolkningen som lever på den nordøstre delen av Sri Lanka er høyst reell.

Og utviklingsminister Erik Solheim deler bekymringen.

Jeg beklager at regjeringen går til dette alvorlige skrittet. Dette kommer på toppen av en utvikling med stadig flere og mer brutale voldshandlinger fra begge parter, og jeg er dypt bekymret for at volden og krigen nå trappes ytterligere opp. Dette vil føre til en svekkelse av beskyttelsen av sivile som vi dypt beklager, sier Solheim i forbindelse med oppsigelsen av fredsavtalen.

Borgerkrig

I de to siste månedene før jul ble konflikten ytterligere opptrappet og drapet på Tamiltigrenes (Liberation Tigers of Tamil Eelam LTTE) politiske leder S.P. Tamilselvan var et stort tap.

Jeg synes dette viser at den sittende president Mahinda Rajapaksa overhodet ikke ønsker fred, men knuser ethvert håp med militær makt, sier Rooban Sivarajah og viser til en uttalelse fra makthaverne til Reuters:

De militære vil ta ut resten av Tamiltigrenes ledere. Jeg kjenner tilholdsstedet til alle lederne. Vi kan ta dem en etter en, sier forsvarsminister Gotabaya Rajapaksa, bror av president Mahinda Rajapaksa.

Drømmen lever

De har kanskje ikke opplevd ufreden på nært hold, men de unge tamilene i Norge er også svært opptatt av hvordan utviklingen på Sri Lanka blir.

Selv om nå fredsavtalen ikke lenger er til stede og håpet om en fredelig løsning er ute, så lever drømmen videre, sier Khamshajiny Gunaratnam, student og bystyremedlem for AP.

Om tamilene ikke kan vinne denne krigen, så må vi sette vår lit til at det internasjonale samfunnet kan gå inn og skape fred. Norge har i så tilfelle vist at det går an å prøve, men at det er lang vei fram, sier Gunaratnam.

Ber Norge fortsette

LTTE på Sri Lanka ønsker at Norge skal fortsette som fredsmekler. Tidligere har også Sri Lankas regjering gjort det klart at de ønsker at Norge fortsetter i rollen som tilrettelegger, men i en ny rolle nå som regjeringen også formelt har sagt opp våpenhvileavtalen.

Ifølge Utenriksdepartementet (UD) foreligger det ingen planer om å ta initiativ til nye fredsforhandlinger før partene eventuelt ber om det selv.

Reklame

Black Week: 10 kupp du gjør på vinterjakker