RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det startet på Romsås

Utbyggingen av de 180 boligblokkene på Romsås i 1971 var starten på en ny æra i norsk byggenæring – nemlig utviklingen av de flate takene.

ROMSÅS: Takentreprenørenes Forening (TEF), feirer 25-årsjubileum 24. mars. I den forbindelse jobber Byggeindustrien med å lage en kortfattet historie om utviklingen i og rundt taktekkerfaget.

Det har vært en spennende og til dels dramatisk historie. Det er en historie om markedsmakt, kartellvirksomhet og prissamarbeid.

Men det er også en historie om en rivende utvikling både når det gjelder produkter og arbeidsmetoder, skriver Byggeindustrien i en pressemelding.

Og en viktig del av historien skjedde på Romsås.

Ny æra

Utbyggingen av de 180 boligblokkene på Romsås i Oslo i 1971 var starten på en ny æra i norsk byggenæring, nemlig utviklingen av de flate takene.

I forbindelse med denne historiefortellingen jobber Byggeindustrien tett på Arvid Juland som er en nestor i takfaget.

– Han er også den som har betydd mest for utviklingen av det organiserte arbeidet i næringen, også det som har med tariffavtaler og opplæringsvirksomhet å gjøre, skriver Byggeindustrien.

Og vet du om utviklingen av taktekkerfaget, så vil gjerne Byggeindustrien høre fra deg. Nå skal nemlig historien skrives.

Sterk historie

– Romsås har en sterk historie, både om det som ikke ble, det som ble og det som skjer med oppussingen nå, sa Anne-Kristine Kronborg Lokalavisen i 2009 da boken «Alle i hus OBOS 1970-2009» ble gitt ut.

Hun fortalte at det opprinnelig var tenkt småhus på Romsås.

– Småhusidyll i skogen. Men planene ble forkastet, som med mye annet ble det for dyrt, forteller Kronborg.

Det betyr ikke at historien om Romsås slik det er i dag er kjedelig eller at alternativet er dårligere.

– Alt er gjennomtenkt helt ned til hver minste detalj. Et team av arkitekter jobbet med Romsås. Alt er nøye planlagt, til og med bodene rundt husene, sier Kronborg.

Og ikke minst de flate takene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere