Gå til sidens hovedinnhold

– Det vil ikke bli en utsettelse

Statssekretær i Kommunal-og regionaldepartementet, Hege Solbakken var klar i sin tale under forrige ukes stormøte om oppheving av husleiereguleringen

OSLO: – Jeg har stor medfølelse for dem som nå går en usikker tid i møte, men vi vil ikke støtte en utsettelse av oppheving av husleiereguleringen, sa Solbakken.

Lover at ingen blir husløse

Hun ble møtt av stor misnøye fra salen torsdag forrige uke, da Aksjonsgruppa mot opphevingen av reguleringen, Batteriet, Leieboreforeningen og mange beboere som er personlig berørte av det nye lovverket møttes til debatt.

Byrådssekretær Anne Kristine Jensen (Frp) er enig med Solbakken om at det ikke er nødvendig med en utsettelse, men presiserer at de forholder seg til det Stortinget eventuelt vedtar.

Hun var også til stedet på møtet, og forstår at det hersker frusterasjon, men var tydelig på at alle skulle få hjelp.

– Oslo kommune lover at ingen blir husløse, og vi mener at den støtteordningen vi har kommet opp med er mer enn generøs, sier hun.

Den ekstraordinære støtteordningen gjelder dem som bor i husleieregulerte boliger og dem som enten er over 67 eller har mer enn 20 års botid. For å få støtte, kan disse ikke ha mer enn 250.000 i formue.

– Og det er ikke slik at du må dekke alle kriteriene, går du under en av dem er du mer enn godkjent for støtteordningen, sier Jensen, og forklarer at de i tillegg har ordinærer bostøtteordninger for de som ikke dekker noen av disse kriteriene.

Redusert livskvalitet

Dersom myndighetene følger den planlagte tidsplanen vil husleiereguleringen oppheves ved midnatt 31.12.2009. Aksjonsgruppa og Leieboerforeningen har de siste månedene jobbet intenst overfor politikere og myndigheter for at dette ikke må skje. De mener at verken beboere eller Oslo kommune er klare for et system basert på markedsleie nå, og frykter blant annet at:

• mange leieboere ikke vil ha råd til å bli boende i sine hjem

• mange leieboere som tidligere har klart seg selv økonomisk, nå blir sosialklienter

• mange leieboere vil få sterkt redusert livskvalitet.

Leder for leieboerforeningen uttalte torsdag til NRK Østlandsendingen at han tror vi vil stå ovenfor et alvorlig rettsikkerhetproblem fra januar av.

Fly forbanna

Det ble etterhvert meget høy temperatur i salen da publikum fikk komme med sine egne spørsmål og svar. Flere beboere delte sin historie og fortvilelse, og det var tydelig at flere følte seg helt rådville.

– Jeg er bare så forbanna! Det er satt alt for lite fokus på oss som nå blir presset ut av hjemmene våre, men når en tjueåring knuser et pepperkakehus i Bergen får han seks sider i VG! Det går ikke ann, sa en opprørt Frognerbeboer..

En etter en stod folk frem om sine bekymringer, og det virket som om frykten for å havne på gaten var reel for mange.

– Dette er blodig alvor. Det jeg tror mange reagerer på er at bolig har blitt gjort til en kommersiel vare, like vanlig som alt annet. Det er tross alt et hjem!, sa Randi Reese i fellesorganisasjonen.

Motstanderene av lovendingen har overraskende opplevd sin første delseier da en enstemmig sosial- og helsekomité vedtok å utsette opphevingen av husleireguleringen, og Reese hadde en klar oppfordring å komme med.

– Nå må vi fortsett å kjempe, og mobilisere. Vi ser at det nytter!

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot