RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette blir gratis


Elevene på Aktivitietsskolen på Mortensrud får neste år mange flere lekekamerater når ordningen med gratis deltid skal prøves ut.
Elevene på Aktivitietsskolen på Mortensrud får neste år mange flere lekekamerater når ordningen med gratis deltid skal prøves ut. Foto: FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN
Regjeringen ønsker å prøve ut effekten av gratis kjernetid på Aktivitetsskole (AKS) på Mortensrud.

MORTENSRUD: Forsøksordningen ble kjent under lanseringen av stortingsmeldingen Mangfold og fellesskap. Målet er å øke deltakelse til barn med minoritetsbakgrunn, for å heve norskkunnskapene.


– Innføring av gratis kjernetid i barnehagene har vist gode resultater. Det er på bakgrunn av disse erfaringene vi starter opp dette tilbudet. Vi ser at norskkunnskapene hos barn som ikke deltar i skolens fritidsordninger er dårligere, selv om de har gått i barnehage, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV), som understreker at dette handler om et tilbud som er åpent for alle barn, både etnisk norske og barn med minoritetsbakgrunn.

Koster 4,2 millioner i året

– På lik linje med tilbudet om gratis kjernetid i barnehagene, skal dette gjelde alle barn uansett bakgrunn. Vi ønsker en inkluderende skole der ingen barn skal gå glipp av fellesaktiviteter av økonomiske årsaker, sier kunnskapsministeren.


Tilbudet vil innebære gratis deltidsplass for 1. til 4. klasse, i første omgang fram til 2017. Forsøket koster 4,2 millioner kroner i året og regningen deles av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementets (2,2 mill.) og Kunnskapsdepartementet (2 mill).


Rektor Leif Arne Eggen er svært fornøyd med forslaget.


– Jeg er udelt positiv til dette. Jeg har tatt det opp med politikere og driftsstyret ved flere anledninger at dette kan være en god måte å utligne forskjeller på, sier Eggen.


Mortensrud skole har en dekningsgrad på Aktivitetsskolen (AKS) på 25 prosent, mens snittet i Oslo er på 70 prosent.

Pris viktig

– Jeg har ikke intervjuet foreldrene om dette, men det er opplagt at pris er en vesentlig årsak. Man betaler ikke over to tusen kroner i måneden når mor er hjemme likevel. Dette er bra for barna som får språklig stimulans og læring, sier Leif Arne Eggen.


Nå trenger skolen litt tid på å områ seg og se på hvor stort behovet for bemanning og lokaler er.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere