Dette bør du vite om nettkjøp

Men selv om netthandel har blitt langt sikrere, er det fremdeles småkompliserte lover å passe på.

Men selv om netthandel har blitt langt sikrere, er det fremdeles småkompliserte lover å passe på. Foto: Foto: Hardware.no

Med noen enkle tips unngår du fellene og blir en bedre nettshopper.

Som kunde på Internett har du de samme rettighetene som du ville hatt i en vanlig butikk. Foto: Foto: Istockphoto.com

Netthandel er blitt langt enklere og sikrere med årene, men det er viktig å ta noen forholdsregler. Derfor har vi snekret sammen en liten handleguide som tar for seg det viktigste du må vite med moderne netthandel.

Nett eller butikk?

Handling i butikken har utvilsomt noen fordeler. Å få muligheten til å fikle med varen, sammenligne direkte med aktuelle konkurrenter og få hjelp av en velvillig butikkselger, kan være gull. Og hvis du bestemmer deg for kjøp, kan du som regel dra rett hjem med den aktuelle varen i sekken.

Samtidig vet vi godt at villige selgere ikke alltid vil deg vel, med mindre de kan det de prater om. Med en blanding av kjøpepress og stress kan du i noen tilfeller faktisk ende opp med en vare du slett ikke hadde bruk for.

I nettbutikken kan du velge i ro og mak og når det måtte passe deg. Flere nettbutikker har nå også fokus på rask leveringstid. Noen har sågar sentrale steder der du fysisk kan hente varen. Dette sparer deg for tid og fraktkostnader.

Kjenn din rett

Som kunde på Internett har du de samme rettighetene som du ville hatt i en vanlig butikk, altså forbrukerkjøpsloven. I Norge er denne loven ganske streng, og gir oss gjerne bedre reklamasjonsrett enn gitt av produsentenes vanlige garantiordninger.

I tillegg har du som netthandler et ekstra sikkerhetsnett: Angrerettloven. Denne gjelder hvis du bestiller varen via nettleser, e-post eller over telefon. Fra du mottar varen har du da et vindu på 14 dager hvor du uten begrunnelse kan angre på kjøpet og få pengene tilbake. Du sørger ganske enkelt for å varsle selgeren og sende varen tilbake i ubrukt eller tilnærmet samme stand som du mottok den i.

Angrerettloven gjør at netthandel på sin måte er «sikrere» enn mange vanlige butikkjøp – vel å merke så lenge du handler hos en seriøs aktør.

Angreretten gjelder for øvrig også dersom du henter varen i en butikk så lenge bestilling og betaling er gjort på nett.

Kunnskap

Vet du ikke noe mer enn at du skal ha en harddisk, bør du først bruke noen minutter til å lese deg opp på emnet. I vanlige butikker er kunnskap en stor fordel, mens det på nett er et nødvendig kompass. Les tester og brukererfaringer. Bruk søkemotorer, brukerfora og nettsteder som tester produkter. Noen nettbutikker lar også kundene kommentere varene.

Les også: Derfor må du sjekke nettprisene

Når du har har bestemt deg for hva du faktisk er ute etter, er det pris og butikk som gjelder. Du kan bla deg frem i de enkelte butikker, men det kan være mye å spare på å bruke tjenester som finner laveste pris. Velger du blant de rimeligere butikkene, kan du faktisk spare store beløp.

Finner du en pris som er langt lavere enn hos alle andre, bør det også ringe en liten varselbjelle. Det kan selvsagt være et legitimt tilbud, men også være feil vare eller en useriøs aktør. Et tilbud som er for godt til å være sant, er nettopp gjerne akkurat det. Store og kjente norske nettbutikker er det som regel lite trøbbel med.

Kjøp fra utlandet

Mens det er relativt lite grums med netthandel innenfor landets grenser, er blir det straks vanskeligere når vi beveger oss ut i det store internett-utlandet. Her gjelder ikke norsk forbrukerlov eller angrerett, og produktene er nødvendigvis tilpasset norsk språk eller strømnett. I tillegg er piratkopiering av merkevarer er mer utbredt.

Men med hele verden å ta av er utvalget naturligvis langt større. Og i visse tilfeller, som på Black Friday, kan du gjøre regelrette kupp. For store og solide utenlandske aktører som blant annet Amazon, Play, og B&H er det lite å frykte. Disse lever på fornøyde kunder og godt rykte.

Andre nettbutikkers seriøsitet og rykte kan du sjekke på flere måter. Du kan gå om Howard, men han kan bare hjelpe deg med europeiske nettsteder. Selv foretrekker vi et Google-søk eller to for nettsteder vi ikke er kjent med – prøv for eksempel nettstedets navn sammen med «user comments».

Sorterer priser

Er det en ukjent butikk, og du ikke finner noe godt alternativ, foreslår vi å kjøpe noe billig før du bestiller noe som virkelig koster. Bruk kun krypterte betalingsløsninger og betal helst med et kredittkort – da kan du få banken til å dekke tapet dersom du ikke får det du har bestilt, uavhengig av hvor selgeren holder til.

Dersom du vet hva du skal ha, men ikke helt hvor du kan få kjøpt det, er også Google din venn. På shopping.google.com kan du finne det meste og ikke minst sortere på pris og forhandlernes skussmål.

For eBay-kjøp: Gå for etablerte selgere med gode karakterer.

Les hele denne saken på Hardware.no

Les også: Slik skaffer du rimelige varer fra USA

Les også: Om netthandel hos Forbrukerrådet

Les også: Om netthandel hos Tollvesenet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.