RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er Apples nye iPad

Nettbrettet "The New iPad" er kraftig oppgradert og har en langt bedre skjerm.

Forventningene har vært skyhøye. Mange ventet på en «iPad 3» eller en «iPad HD», men Apple har gått bort fra nummereringen. I stedet kaller de det nye produktet for «the new iPad».

Her er iPad-nyhetene

Betydelig bedre skjerm, raskere prosessor, bedre kamera og støtte for raskere mobilt 4G-bredbånd (LTE). På utsiden er det ikke mye som skiller den nye iPad-en fra iPad 2, men det er før du skrur den på.

Den nye iPad-en har nemlig fått en langt bedre skjerm enn forgjengeren. Skjermen har en oppløsning som faktisk er ganske mye høyere enn det de fleste har på sine 40-50-tommers flatskjerm-TV-er. Det bør bety sylskarp tekst og mye detaljer i bildene du ser på skjermen.

Les også: Laptop, nettbrett og spillmaskin i ett

Les også: Nå får du PC-kraft i mobilen

Les også: Lanserer 4G-mobil med Android 4

Oppløsningen på skjermen i den nye iPad-en er på hele 2048 x 1536, mens den første iPad-en og iPad 2 har en oppløsning på 1024 x 768 punkter. Med andre ord snakker vi om en dobling av punkter både horisontalt og vertikalt – altså fire ganger så mange bildepunkter. Ifølge Apple skal den høye oppløsningen gjøre det umulig for det menneskelige øye å se de enkelte bildepunktene.

Raskere prosessor

De nyeste smartmobilene har i det siste fått skjermer med veldig høy oppløsning, og det gjør at skjermen på den gamle iPad-en rett og slett virker ganske dårlig i forhold til skjermene på mobilene mange benytter til daglig.

Stadig mer avanserte apper, spesielt spill, krever sitt av maskinvaren. Apple har oppgradert prosessoren – selve «motoren» i nettbrettet. Men mange ble nok skuffet over at Apple ikke kom med en firekjerners prosessor, slik som mange av konkurrentene har i sitt nettbrett.

I stedet kommer Apples nye iPad med en ny brikke som har fått navnet A5X. Denne inneholder, i likhet med forgjengeren, to prosessorkjerner. I tillegg inneholder A5X-brikken en grafikkprosessor med to kjerner – altså totalt fire kjerner. Det skal ifølge Apple bety langt bedre grafikkytelse og mer realistiske spill.

Bedre kamera

Apple har fått kritikk for kameraet i iPad 2. Kvaliteten på bildene du tar er betydelig dårligere enn det du får med iPhone 4S eller med andre mobilkameraer.

Den nye iPad-en får et oppgradert kamera med fem megapiksel sensor, hvor optikken og bildebrikken skal være den samme som i iPhone 4S. Kameraet har autofokus og automatisk ansiktsgjenkjenning.

Kameraet har også støtte for filming i 1080p HD-kvalitet, med innebygget bildestabilisator og fjerning av bildestøy.

iPad får 4G-støtte

iPad vil nå komme i en versjon med støtte for LTE, i dagligtale gjerne kalt 4G. I områder med 4G-dekning åpner dette for nedlastingshastigheter som er sammenlignbare med bredbåndet du har hjemme. NetCom har allerede åpnet sitt 4G-nett i flere av de største byene i Norge, og om kort tid ventes det at også Telenor åpner sitt nett.

Det vil nå være mulig å dele internettforbindelsen ved å bruke iPad-en som et såkalt «mobilt hotspot». Dermed kan du komme på nett med PC-en eller en annen enhet ved å gå via mobilt bredbånd-forbindelsen på iPad-en.

Den nye iPad-en er 9,4 mm tykk, det vil si at den faktisk er litt tykkere enn iPad 2 – som er på 8,8 mm. Vekten er også litt høyere.

Norsk lansering av iPad

Den nye iPad-en skal komme i enten svart eller hvit versjon, som tidligere, og bli tilgjengelig fra og med 16. mars i en rekke land rundt om i verden. I Norge må vi vente til den 23. mars før produktet dukker opp i butikkene.

Prisen vil være omtrent den samme som for dagens iPad 2.

Les hele denne saken på Amobil.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere