RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er årets møbeltrender


Spanske Gandia Blascos har satset på strikk i vår. Kolleksjonen Mangas fås i både puffer og tepper til gulv og vegg. Vårens strikkedille?
Spanske Gandia Blascos har satset på strikk i vår. Kolleksjonen Mangas fås i både puffer og tepper til gulv og vegg. Vårens strikkedille? Foto: Foto: Berit Roald/Scanpix
Solid håndverk, mettede retrofarger, 80-tallets pastell, furu og leken design er stikkord for 2011

– Her har du en tykk bordplate av antikk eik med et understell av børstet stål. Altså solide materialer satt sammen på en utradisjonell måte. Dette er et eksempel på fornyelse av det etablerte, sier møbelgründer Robert Tandberg.

Tandberg klasker håndflaten i det massive treverket. Bordet, som er av dansk design, er solid, naturlig og typisk for vårens møbeltrender hos Tandberg og andre møbelforhandlere.

Godt håndverk

Er det noe som kommer sterkt i 2011, er det nettopp interessen for det gode håndverket, mener sjefredaktør Grete Sivertsen i Bo Bedre.

– Vi søker det som er ekte, naturlig og ærlig. Vi vil lage våre egne knekkebrød og julegaver, men også ha et personlig forhold til møblene vi omgir oss med, sier Sivertsen.

Sjefredaktøren tror naturmaterialer i stoffer og store flater med matt, beiset eller oljet tre også er noe vi kommer til å se mer av i norske hjem utover året.

IKEA og Bohus er blant dem som presenterer rustikke vårnyheter.

– I tillegg blir vi mer selektive. Vi vil ha ting med varig verdi, og kjøper færre og større ting. En trend er investeringer i kunst og designklassikere, sier Sivertsen.

Sesong for rosa, mint og turkis

IKEA setter sin lit til 1980-tallets pastellfarger i vårkolleksjonen og foreslår at du frisker opp det rustikke med din favorittfarge.

– Vi går inn i en fargerik sesong der rosa, mint, turkis og lyseblå er fine innslag på tekstiler eller utvalgte fronter i kjøkkeninnredningen, sier IKEAs trendekspert Camilla Gjerset.

Revansj for mettede retrofarger

Også mer mettede retrofarger kan få sin revansj i 2011. Det blir mer lekenhet, humor og vågal fargebruk, tror sjefredaktør Sivertsen. Men også i designet kan humoren skinne gjennom.

– Det er kanskje litt mer optimisme i møbelbransjen i år. Jeg tror designerne tørr å bruke mer humor, slik at vi får se mer lekne former, sier informasjonssjef Knut Skoe i Møbelrådet.

Furua er tilbake

Og kanskje kan norsk, moderne design gi furua en ny vår? Furutreet er på vei tilbake, ifølge Skoe.

– Mange unge designere eksperimenterer med furu til både store og små ting. Ofte møbler, men også blant annet lamper, sier Skoe.

Strikkemøbler

Den norsksvenske designduoen Arne & Carlos har gjort motesuksess med strikkeplagg, og før jul også strikkejulekuler.

– Strikk er fremtredende i den rustikke trenden, sier stylist Kristin Gulbransen i Bohus.

– Tradisjonelle, norske mønstre har blitt brukt på nye måter i strikk og print, og vi skal ikke bli overrasket hvis det dukker opp pynteputer med mariusmønster i år.

Vakkert og lekent

I Oslo holder Robert Tandberg fram en prøvelapp av overdimensjonert strikk. Ved siden av ham står to puffer trukket med samme type strikk i neddempet grå og brun, men også med innslag av oransje, gul og lyserosa.

Spanske Gandia Blascos teppekolleksjon Mangas står i strikkekunstens tegn og er et fargerikt pust i de stilrene omgivelsene.

– Dette er vakkert og lekent. Jeg synes det er noe av det mest spennende nå, sier Tandberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere