*Nettavisen* Nyheter.

Dette er årets møbeltrender

Spanske Gandia Blascos har satset på strikk i vår. Kolleksjonen Mangas fås i både puffer og tepper til gulv og vegg. Vårens strikkedille? Foto: Foto: Berit Roald/Scanpix

Solid håndverk, mettede retrofarger, 80-tallets pastell, furu og leken design er stikkord for 2011

Klikk på bildet for å forstørre.

Selv om du ikke har et like stilrent hjem, kan kanskje et teppe fra vårens Mangas-kolleksjon varme godt før frosten har forlatt det kalde Norge? Foto: Foto: Produsenten

Klikk på bildet for å forstørre.

Engelske Established&Sons fikk utmerkelsen «Best product» på møbelmessen i Milano i fjor. Denne skjenken fra 2007 har fått navnet Wrongwood, men har livets rett også i 2011. Foto: Foto: Berit Roald/Scanpix

Klikk på bildet for å forstørre.

Et typisk eksempel på morsom design vi får se mer av i 2011, mener Bo Bedre-redaktør Grete Sivertsen. Det fleksible bordunderstellet The Pirate Trestle fra Design by us har både stramt moderne og gammeldags dreide ben. Foto: Foto: Produsenten

Klikk på bildet for å forstørre.

Både mettede retrofarger og pastellfarger er spådd sin revansj i vår. Vasene Somrig er fra IKEA. Foto: Foto: Produsenten

Klikk på bildet for å forstørre.

Alle kan finne farger de liker i vår. Fargeklatten Reidar er fra IKEA. Foto: Foto: Produsenten

Klikk på bildet for å forstørre.

I år mener IKEA at vårens innemiljø skal speile det som er ute. Flere vårnyheter har matte, beisede overflater, slik som Stornäs skjenk. Foto: Foto: Produsenten

Klikk på bildet for å forstørre.

Danske Hans J. Wegners Y-stol ble lansert i 1950, men er fremdeles populær blant designinteresserte. Tidløs design var en av Wegners styrker. Foto: Foto: Produsenten

Klikk på bildet for å forstørre.

Møbeltrenden tolket av Bohus, med solide materialer og varme jordfarger. Foto: Foto: Mari Svenningsen

– Her har du en tykk bordplate av antikk eik med et understell av børstet stål. Altså solide materialer satt sammen på en utradisjonell måte. Dette er et eksempel på fornyelse av det etablerte, sier møbelgründer Robert Tandberg.

Tandberg klasker håndflaten i det massive treverket. Bordet, som er av dansk design, er solid, naturlig og typisk for vårens møbeltrender hos Tandberg og andre møbelforhandlere.

Godt håndverk

Er det noe som kommer sterkt i 2011, er det nettopp interessen for det gode håndverket, mener sjefredaktør Grete Sivertsen i Bo Bedre.

– Vi søker det som er ekte, naturlig og ærlig. Vi vil lage våre egne knekkebrød og julegaver, men også ha et personlig forhold til møblene vi omgir oss med, sier Sivertsen.

Sjefredaktøren tror naturmaterialer i stoffer og store flater med matt, beiset eller oljet tre også er noe vi kommer til å se mer av i norske hjem utover året.

IKEA og Bohus er blant dem som presenterer rustikke vårnyheter.

– I tillegg blir vi mer selektive. Vi vil ha ting med varig verdi, og kjøper færre og større ting. En trend er investeringer i kunst og designklassikere, sier Sivertsen.

Sesong for rosa, mint og turkis

IKEA setter sin lit til 1980-tallets pastellfarger i vårkolleksjonen og foreslår at du frisker opp det rustikke med din favorittfarge.

– Vi går inn i en fargerik sesong der rosa, mint, turkis og lyseblå er fine innslag på tekstiler eller utvalgte fronter i kjøkkeninnredningen, sier IKEAs trendekspert Camilla Gjerset.

Revansj for mettede retrofarger

Også mer mettede retrofarger kan få sin revansj i 2011. Det blir mer lekenhet, humor og vågal fargebruk, tror sjefredaktør Sivertsen. Men også i designet kan humoren skinne gjennom.

– Det er kanskje litt mer optimisme i møbelbransjen i år. Jeg tror designerne tørr å bruke mer humor, slik at vi får se mer lekne former, sier informasjonssjef Knut Skoe i Møbelrådet.

Furua er tilbake

Og kanskje kan norsk, moderne design gi furua en ny vår? Furutreet er på vei tilbake, ifølge Skoe.

– Mange unge designere eksperimenterer med furu til både store og små ting. Ofte møbler, men også blant annet lamper, sier Skoe.

Strikkemøbler

Den norsksvenske designduoen Arne & Carlos har gjort motesuksess med strikkeplagg, og før jul også strikkejulekuler.

– Strikk er fremtredende i den rustikke trenden, sier stylist Kristin Gulbransen i Bohus.

– Tradisjonelle, norske mønstre har blitt brukt på nye måter i strikk og print, og vi skal ikke bli overrasket hvis det dukker opp pynteputer med mariusmønster i år.

Vakkert og lekent

I Oslo holder Robert Tandberg fram en prøvelapp av overdimensjonert strikk. Ved siden av ham står to puffer trukket med samme type strikk i neddempet grå og brun, men også med innslag av oransje, gul og lyserosa.

Spanske Gandia Blascos teppekolleksjon Mangas står i strikkekunstens tegn og er et fargerikt pust i de stilrene omgivelsene.

– Dette er vakkert og lekent. Jeg synes det er noe av det mest spennende nå, sier Tandberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag