Dette er det aller beste med Oslo

Ingen andre nasjoner kan vise til de norske folkefestene - her fra Ski-VM i Holmenkollen 2011. Folka i Oslo er også den aller viktigste grunnen til at vi elsker denne byen.

Ingen andre nasjoner kan vise til de norske folkefestene - her fra Ski-VM i Holmenkollen 2011. Folka i Oslo er også den aller viktigste grunnen til at vi elsker denne byen. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Førsteplassen går til alle som bor i Oslo.

05.03.15 08:19

OSLO: - Menneskene i byen vår er Oslos viktigste "asset", sier Erling Fossen til dittOslo.no.

Vel, vi kunne ikke vært mer enige - i dag kårer vi vår viktigste grunn til å elske Oslo, og det er alle dere drøyt 630.000 menneskene som bor her, og gjør denne byen til et så fantastisk sted å være!

Gratulerer Oslo-folk, dere topper vår liste over 100 grunner til å elske Oslo!

Fakta

100 Grunner til å elske Oslo

De siste ukene har lista over grunner til å elske hovedstaden skapt mye rabalder, og vi vil påstå - en og annen usannhet om Oslo.

Vi nevner for eksempel leseren som frykter byen så mye, at vedkommende neppe våger å tro at man kan komme herfra med livet i behold.

«Oslo har blitt så utrygg at man ikke vet om man kommer levende hjem igjen», skrev vedkommende i dittOslos kommentarfelt.

Les også: - Det er bare de bitre og ensomme som ikke har flyttet til Oslo

Misforstått Oslo-hat
Leseren fikk støtte av flere, som kalte Oslo blant annet "Lille Mogadishu", "ille" og "ikke en del av Norge".

Vel, vi tillater oss å si at de som fortsatt tror dette om Oslo etter å ha studert våre 100 grunner til å elske Oslo, nok har lest dem som fanden leser bibelen.

Men vi tilgir dere, for som ordfører Fabian Stang sa:

- Oslo-hatet er beskrevet i både Bibelen og Koranen. Der står det at den man elsker, den tukter man.

Men Oslo-folk, altså. Hvordan er de egentlig?

- Jeg tror Oslo-folk blir sett på som litt overlegne. Men når du blir kjent med dem, så er de veldig greie, sier Linnea Næsheim (17), som selv er fra Drammens-området.

Vi møter henne sammen med kjæresten Mathias Ertnæs (17) i Torggata en hustrig novemberdag.

- Folk i Oslo er blandet, det er mange ulike mennesker her, og du finner både bra folk og noen som ikke er så greie, sier Ertnæs, som selv er fra Holmlia.

Mathias Ertnæs og Linnea Næsheim mener Oslo-folk er misforstått, og at de slett ikke er verken overlegne eller farlige. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Les også: - Det er nok mange som blir provosert over denne lista

Større toleranse i Oslo
Og det er nettopp mangfoldet som gjør at vi mener Oslo-folk er den viktigste grunnen til å elske Oslo.

For byen hadde aldri vært den samme, om ikke de som bor her - enten de er født på Ullevål sykehus, i Bergen, Bodø, Islamabad eller Warszawa - hadde bidratt med sine personligheter, bakgrunn og kultur, for å sette sitt preg på Oslo.

Erling Fossen

- I Oslo bor det over 200 nasjonaliteter, og til enhver er halvparten av de som bor her ikke født her. Dermed har vi utviklet en langt større toleranse enn andre tettsteder i Norge der det bare bor innfødte, sier Erling Fossen, og legger til:

- I Oslo samles alle menneskeskjebner, og har like stor rett til å uttrykke seg. I Oslo er det hjerterom til alle som vil bo her, sier Fossen.

Lette å komme i kontakt med
Det er Razi Abbas (46) fra Rodeløkka enig i. Vi møter han i Kongens gate, der han jobber med å holde byens gater rene.

- Oslo-folk er greie og lette å komme i kontakt med, sier Razi Abbas ( 46) fra Rodeløkka.

Han møter daglig mye forskjelleige mennesker i jobben sin, og har bare gode ting å si om byen.

- Jeg er veldig glad i Oslo, sier han.

Razi Abbas (46) fra Rodeløkka mener Oslo-folk er lette å komme i kontakt med. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Les også: «Oslo-jenter framstår stort sett som enkle pyntedukker»

Innvandrer-hets
I forbindelse med denne artikkelserien har vi fått mange reaksjoner på innvandring. Mange lesere har påpekt at innvandrerbefolkningen i Oslo er skyld i alt som er feil i denne byen.

Mazyar Keshvari Foto: Frp

Åpenbart mener vi det er feil. Med Oslos drøye 200 nasjonaliteter, lener vi oss på stortingsrepresentant Mazyar Keshvaris (Frp) uttalelse, når vi påstår at innvandringen er en styrke for Oslo - og gjør oss til den best rustede byen i Norge, når det kommer til å møte verden utenfor Norges grenser.

- Mennesker med ulik bakgrunn, etnisitet, religion, erfaringer og visjoner kan være en styrke i globalisert verden der alle land og samfunn er avhengig av handel, samarbeid og interaksjon med hverandre. På mange områder kan det være avgjørende for et land som opererer i hele verden å ha både kulturell forståelse og erfaringer fra de landene man er i for å ivareta norske interesser på best mulig måte, sier Keshvari.

Han får støtte fra ordfører Fabian Stang, som mener barna i Oslo er beviset på at integreringen ikke feiler.

- Jeg merker det særlig på barna. Når jeg spør dem hvem de har lekt med og hvordan de så ut, så må de gå ut igjen å sjekke før de kan svare på hvilken hudfarge de hadde, sier han.

Lite fordommer mot resten av landet
Interessant nok er Oslo-folk også rause mot dem som kommer fra andre steder i Norge - uansett hvor mye pepper byen får.

Særlig kanskje fra våre naboer i vest, i Norges nest største by, der det kanskje kjennes litt sårt at storebror Oslo ofte er senter for både nasjonal og internasjonal oppmerksomt.

- Nå er jo bergenserne en egen rase som aldri glemmer at de var hovedstad i noen stakkars år i Middelalderen. Samtidig tok jo også redaktør Hilde Sandvik i Bergens Tidende nylig opp at Bergen måtte bli mer som Oslo, der folk var stolte av byen sin, sier Erling Fossen.

Les også: Bergen egger til krig mot Oslo

Ordfører Fabian Stang. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Han får støtte fra ordfører Stang.

- Bergens-identitet er å skryte hemningsløst av Bergen, og å fremstille verden slik at det ikke finnes noen andre byer av verdi. Vi er nok mere påvirket av alle de andre flotte stedene som Oslo-folk kommer fra, så jeg håper vi er vesentlig rausere, og at det er en viktig del av Oslo-identiteten. Det å gjøre det beste ut av det, men samtidig ha respekt for andre, andre steder, sier han.

I tre uker har vi snakket med folk, lest kommentarer og researchet hva egentlig Oslo-folk er. Når vi nå skal oppsummere er det tre ord som går igjen; rause, inkluderende og tolerante.

Oslo er den byen som vokser mest i Europa, og i årene som kommer skal vi ønske flere hundre tusen nye borgere velkommen. Utgangspunktet for å klare den oppgaven kunne ikke være bedre.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.