RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er en boligblokk


HUS: Menneskers boliger varierer i dag fra det svært enkle og primitive til det høyteknologiske.
HUS: Menneskers boliger varierer i dag fra det svært enkle og primitive til det høyteknologiske.
Til alle tider har mennesker vist stor kreativitet når hjemmet skal bygges.

– De avanserte boligene kom tidlig inn i bildet – allerede i romertida bygget man vanvittig flotte villaer med innlagt vann og forseggjorte utsmykninger, sier Øystein Kock Johansen.

Han er aktuell med boka «Å bo – Historien om boligen og dens beboere».

– Dette er ingen interiørbok. I stedet har jeg sett på hvordan folks boliger har endret seg i tid og rom. Det å ha et hjem er helt grunnleggende for mennesker. Selv om bostandarden ikke er den beste, er det viktig for folk å ha noe som er sitt, forklarer han.

Et hjem kan ifølge Kock Johansen være alt fra en grein til et slott.

– Jeg har selv blant annet bodd med Wa-hadzabenefolket i Tanzania som gjerne bor under en stor løvdekket grein, eller i beste fall i en skrøpelig hytte bygget av gress.

Verdens første

De eldste kjente boligene er funnet i Tanzania, og er anslått å være 1,8 millioner år gamle.

– Jeg ble forbauset da jeg fant ut hvor tidlig man begynte å bygge boliger. Det moderne mennesket har bare eksistert noen hundre tusen år, så det var altså ganske primitive skapninger som bygde de første hyttene av kvister og greiner, påpeker Kock Johansen.

– En annen ting som kanskje vil overraske noen, er hvor tidlig boligblokkene kom. Nesten alle romerne bodde i høyblokker. Til slutt måtte keiseren sette en grense for høyde. Det var boligspekulanter den gang som nå. De bygget med dårlig kvalitet, og det var mye branner, forteller han.

Ble det brann, var det best å ikke sitte i penthouseleiligheten.

Verdens første storby

– Nå ligger de dyreste leilighetene øverst, den gangen lå de på bakkenivå. De nederste leilighetene var lettere å rømme, og kunne dessuten få lagt inn vann, forteller han.

Neste gang boligblokker ble bygget, var i Jemen i middelalderen.

– Ørkenens Manhattan som den kalles, står der fremdeles, og når helt opp til 15-16 etasjers høyde, forteller han.

– Catal Hüyük i nåværende Tyrkia var verden første storby, bygget cirka 6500 før Kristus. Byen var uten gater, i stedet hang husene sammen og hadde flatt tak, slik at man kunne spasere fritt rundt. Denne måten å bygge på ser man også enkelte steder i dag.

Villaeiere

Den mest sære boligen Kock Johansen beskriver, tilhørte St. Simeon.

– St. Simeon bodde på toppen av en søyle i Syria i 37 år. Det verste var at flere fulgte hans eksempel og etablerte boliger på toppen av søyler, opplyser han.

I Norge er det typiske hjemmet den romslige villaen.

– Her hjemme handler husdrømmen om villa, pluss hytte. Men det er mange steder folk bor på andre måter – i huler, for eksempel.

– Man skal ikke lenger enn til Tenerife for å finne folk som fremdeles bor i huler. Jeg har også besøkt et sted i indre Australia, Coober Pedy, hvor folk bor under jorda på grunn av varmen, sier han.

I siste kapittel av boka ser han på fremtidens byggeprosjekter.

– Blant annet planlegger man verdens første bygning med etasjer som kan rotere hver for seg, slik at bygningen hele tiden vil se ulik ut. Jeg er fascinert av høyhus som arkitektonisk fenomen, og tror det vil være løsningen for overbefolkede byer, sier han.

Trenger ikke hjerne

Men det kapitlet som ga ham mest glede, handler om langt mindre høyteknologiske boliger.

– Det var fantastisk å oppdage hvordan også dyr bygger svært forseggjorte boliger. Helt fra amøbenivå bygges det hjem på instinkt. Som jeg skriver – man trenger ikke hjerne for å bygge en bolig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere