RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er en fuglesykdom

Bydelsoverlegen mener at det ikke er farlig å bevege seg rundt Østensjøvannet, men fraråder folk å ta på døde fugler.

ØSTENSJØVANNET: Dette er en fuglesykdom, og sånn vi har det i Norge er det veldig liten sannsynlighet for at mennesker bli smittet, sier bydelsoverlege Kjell Erik L'Abée-Lund i Bydel Østensjø.
Han ønsker å avdramatisere skrekkbildene som er tegnet av sykdommen, og understreker at de menneskene som er smittet gjerne har bodd sammen med fugler.

Ikke farlig

Etter at fugleinfluensaen i forrige uke ble konstatert på en øy utenfor Tyskland, melder Mattilsynet at sannsynligheten er høy for at villfugl i Norge blir smittet. Det ble innført forbud mot utegående fjørfe i hele landet på fredag. Lørdag rapporterte NRK at en død and funnet utenfor Lyon i Frankrike også var smittet av sykdommen.
Østensjøvannet er det stedet i vårt område som har størst konsentrasjon av vill fugl. Da Nordstrands Blad møtte bydelsoverlegen ved vannet flokket ender, gjess og duer seg rundt ham for å få en bit av det medbrakte brødet.
Her kan vi i alle fall konstatere at det ikke er noen døde fugler, sier L'Abée-Lund, mens en gås napper ham i buksebeinet.

Meld fra om død fugl

Denne saken er jo hausset opp litt, sykdommen er bare alvorlig for villfugl. Nå mennesker og dyr er smittet er det fordi de lever sammen med fuglene. Det er ikke farlig å mate fugler eller gå tur med hunder og barn i området, forklarer L'Abée-Lund.
Han advarer mot nærkontakt med død fugl og oppfordrer folk som finner selvdød fugl å ta kontakt med veterinærmyndighetene eller lokale helsemyndigheter.
Mattilsynets varslingstelefon kan også benyttes på telefonnummer 06040.
Selv om faren er liten bør man selvsagt ikke ta i døde fugler eller ekskrementer, sier L'Abée-Lund.
Han advarer mer generelt at folk bør være forsiktig med å ta med små barn i matesituasjoner fordi de store fuglene kan bli for nærgående.

God beredskap

Skrekkscenariet som er skissert opp av media er at viruset muterer og begynner å smitte mellom mennesker. Sannsynligheten for at dette skjer er svært liten, og så lang er det ingenting som tyder på dette vil skje.
Helsevesenet på nasjonalt nivå er godt forberedt. Det er kjøpt inn ekstra virushemmende medisiner som virker på alle influensatyper, men det er ingenting som tyder på at det skal bli bruk for dette, sier L'Abée-Lund.
Fra utlandet har det kommet meldinger om at katter og hunder er smittet, men bydelsoverlegen mener det er liten sjanse for at det vil skje i Norge.
Vi ser ingen grunn til å gjøre noen lokale tiltak før vi får beskjed om det fra de sentrale helsemyndighetene, som vil gå ut med fortløpende informasjon, sier Kjell Erik L'Abée-Lund.
Før helgen var 17 fugler obdusert av Veterinærinstituttet, men det ble ikke påvist smitte på noen av dem. Fuglene er sendt inn fra Vestlandet, Nord-Norge og Østlandet. Det er ikke innrapportert døde fugler fra vårt distrikt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere