*Nettavisen* Nyheter.

Dette er en helt typisk historie

Hassan Hilowles historie er slettes ikke unik, men er likevel vanskelig å gjøre noe med, mener antirasistisk senter.

OSLO: - Dette er helt klart et problem på leiemarkedet, og historien hans er helt typisk. Det er dessverre sånn at mange i 2008 fortsatt tenker at svensker er kritthvite, sier informasjonsleder ved antirasistisk senter, Henrik Lunde, som mener at selv om det ikke er lett å bevise rasisme, er det vanskelig å tenke seg at det er andre grunner som ligger bak.

Mer synlig

Hvis det ikke er rasisme, hva er det da? Her er det vanskelig å finne andre grunner, når han har både papirer og penger i orden, sier han.

Lunde mener det er vanskelig å si noe om rasisme i leiemarkedet har økt den senere tiden, men mener press i boligmarkedet for unge, kan være en faktor som gjør rasismen mer synlig.

Velger det tryggeste

Når folk har fordommer, og man kan velge, så velger man det tryggeste. Hvis det er 500 personer som vil ha en hybel, og én av dem er svensk-somalisk, så velger man heller Trine eller Petter, for å si det sånn, sier Lunde, som frykter det er vanskelig å gjøre noe med situasjonen.

Det er deprimerende at vi ikke har kommet lenger enn dette, det sender et signal om at de det gjelder ikke er likeverdige medlemmer av samfunnet. Men det er ikke lett å gjøre noe med det, for det finnes ikke noe lovverk. Det eneste måtte vært å gjøre noe med leiemarkedet, med flere kommunale boliger til unge for eksempel, der det er klare regler, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag